21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial10 legume dăunătoare pentru sănătate

10 legume dăunătoare pentru sănătate

Cartofii albi, ardeii graşi și roșiile cherry se numără printre legumele care prezintă mai multe riscuri decât beneficii pentru sănătate. 

La solicitarea site-ului specializat în alimentaţie sănătoasă slice.ca, nutriţionista canadiană Tamara Green a făcut o listă cu zece legume care ar putea dăuna sănătăţii.

Cartofi albi

Cartofii albi conţin alcaloizi, substanţe cu impact asupra funcţiei neuro-musculare, a articulaţiilor şi a digestiei. 

În plus, se află pe lista legumelor cele mai infestate cu pesticide, Dirty Dozen, întocmită în fiecare an de Grupul de Lucru Ecologic – o organizaţie americană de mediu. Pesticidele dăunează sistemului nervos şi ficatului, unul dintre organele care lucrează cel mai mult.

Porumb

Porumbul este un alt ingredient nelipsit din alimentaţie: pe grătar vara sau sub formă de popcorn la film, procesat în sirop, boabe în salate sau introdus în cereale.

Porumbul a fost suferit numeroase modificări genetice, iar atunci când într-un aliment se introduc noi gene, corpul nostru este nevoit să facă faţă unor noi proteine pe care nu le recunoaşte. În consecinţă, apar sensibilităţi, uneori chiar majore, schimbări hormonale şi modificări ale tractului intestinal.

Porumbul este şi unul dintre cei mai cunoscuţi alergeni din America şi este folosit la hrănirea vitelor, pentru a le îngrăşa mai repede. 

Ardei graşi

Ardeii conţin alcaloizi și solanină, substanțe care pot perturba sistemul nervos şi pot provoca spasme, convulsii şi tremurături. În aceste condiții, aceste legume sunt total neindicate personale care suferă de artrită reumatoidă, osteoartrită sau orice alte probleme de articulaţii.

Ardeii sunt, de asemenea, pe lista legumelor cele mai infestate cu pesticide, Dirty Dozen.

Vinete

Vinetele conţin unul dintre cele mai înalte nivele de solanină dintre toate aceste legume. Persoanele cu inflamaţii cronice sau probleme serioase de articulaţii ar trebui să evite complet această legumă violetă.

Vinetele conţin şi oxalaţi, substanţe cu rol major în producerea de pietre la rinichi. Persoanele care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliară, sau sunt predispuse la formarea de pietre, ar fi bine să stea departe de vinete.

Spanac

Spanacul ne-organic este pe lista celor mai nesănătoase alimente. În timp spanacul organic este bogat în vitaminele A şi K şi are proprietăţi anti-cancerigene, cel ne-organic are unul dintre cele mai ridicate niveluri de pesticide. Aceste frunze conţin peste 48 de reziduuri de pesticide, conform USDA Pesticide Data Program. Asta înseamnă un risc foarte mare de neurotoxine şi substanţe cu potenţial cancerigen şi care pot genera probleme hormonale.

Spanacul mai conţine şi oxalaţi şi purine, care pot provoca gută şi insuficienţă renală.

Roşii cherry

Roşiile cherry sunt considerate o gustare grozavă şi se ştie că licopina pe care o conţin protejează organismul de cancer de prostată şi osteoporoză. Totuşi, roşiile sunt solanacee, care pot provoca inflamaţii, mai ales la articulaţii. De aceea, e bine ca persoanele care suferă de artrită sau au probleme cu atriculaţiile, să consume moderat roşii.

Roşiile cherry au ajuns şi ele pe lista Dirty Dozen, a legumelor cele mai infestate cu pesticide, conţinând aproximativ 35 de reziduuri de astfel de substanţe.

Castraveţi

Castravetele este o legumă răcoritoare, foarte plăcută, dar care se regăsește pe lista legumelor cele mai infestate cu pesticide, Dirty Dozen. Conţine 35 de reziduuri de pesticide şi, la fel ca ţelina, cele mai multe dintre acestea cauzează tulburări hormonale. Aşadar, castraveţii non-bio pot face destul de mult rău organismului uman, mai ales că unii dintre ei conţin şi o ceară sintetică, formată din substanţele cu care au fost contaminaţi.

Tulpină de ţelină

Deşi ţelina aduce corpului un important aport de fibre, iar unele cercetări au arătat chiar că are proprietăţi anti-inflamatorii şi anti-oxidante, această legumă se află în topul listei Dirty Dozen. Țelina conţine 68 de reziduuri de pesticide, iar multe dintre acestea afectează echilibrul hormonal.

Varză Kale

Varza Kale este una dintre cele mai hrănitoare legume care există şi are foarte multe proprietăţi medicinale. Cu toate acestea, expusă la pesticide ajunge şi ea pe lista neagră, Dirty Dozen. Experţii spun că plantată ne-organică, această varză este contaminată cu insecticide organofosfate, care sunt extrem de toxice pentru sistemul nervos. Varza Kale este goitrogenică, adică produce tulburări ale glandei tiroide. Dar sunt afectate numai persoanele care au deja probleme cu tiroida.

Ca şi spanacul şi vinetele, această varză conţine oxalaţi, iar persoanele care au probleme cu rinichii trebuie să o consume cu moderaţie.

Dovlecei

Dovleceii de vară sunt încărcaţi de minerale, fibre şi vitamine. Şi cu toate astea, şi această legumă a ajuns pe lista neagră, Dirty Dozen. Ca şi în cazul verzei Kale, dovleceii sunt contaminaţi cu insecticide organofosfate, iar potrivit USDA Pesticide Data Program, conţin 41 de reziduuri de pesticide, multe dintre ele cauzând tulburări hormonale.

Dovlecelul este încă o legumă care conţine oxalaţi şi poate afecta rinichii, aşa că persoanele cu astfel de sensibilităţi trebuie să-i evite.

Cele mai citite

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă