15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Cum este afectat corpul în timpul zborului cu avionul

FOTO. Cum este afectat corpul în timpul zborului cu avionul

Dacă ai zburat vreodată cu avionul, sigur ai avut unele simptome neplăcute. Un nou infografic arată exact cum este afectat organismul de spațiul strâmt din avion și de presiunea constantă din timpul zborului, conform The Independent. 

Astfel, riscul de a răci în avion este de 100 de ori mai mare decât la sol, pentru că jumătate din aerul din aeronavă este recirculat, împrăştiind, astfel, germeni şi viruşi, arată infograficul, realizat de o companie britanică de asigurări de călătorie. Desenul mai arată și că, în timpul zborului, aerul uscat şi presiunea îţi vor afecta auzul, sinusurile şi gustul. Trupul ţi se va deshidrata, întrucât într-un zbor de trei ore vei pierde aproximativ 1,5 litri de apă. Nivelul de umiditate din avion, care este de obicei în jur de 4%, va duce la uscarea mucoasei nazale, a gurii şi a gâtului.

Corpul tău nu se va oxigena prea bine, pentru că în cabina aeronavei presiunea aerului este 75% din cea normală atmosferică. Un nivel scăzut de oxigen în sânge poate duce la ameţeli, oboseală şi dureri de cap. În plus, te poți balona, și poți suferi de constipaţie şi dureri de stomac. Din cauza lipsei de mişcare, sângele se va scurge în picioare, crescând riscul,în timp, de apariţie a unor boli ale venelor.

Şi ca şi cum cele de mai sus nu ar fi fost suficiente, eşti expus şi la radiaţii cosmice. În timpul unui zbor de şapte ore, eşti expus unei doze de radiaţii egale cu cea a unei radiografii.

Compania de asigurări de călătorie care a realizat acest infografic oferă şi câteva sfaturi pentru a mai reduce din aceste efecte negative ale zborului:

  • Evită alcoolul şi cafeaua şi consumă multă apă, preferabil îmbuteliată.
  • Foloseşte picături pentru ochi şi ţine la îndemână o cremă hidratantă, pe care să o foloseşti când ţi se usucă buzele şi faţa.
  • Dacă zborul este mai lung, nu sta tot timpul pe scaun, ci fă scurte plimbări prin cabină, pentru a pune sângele în mişcare şi a-ţi dezmorţi picioarele.
  • Spală-te pe mâini, foloseşte şerveţele dezinfectante şi poartă o mască pentru a te feri de germeni şi viruşi.
  • Pentru a reduce presiunea din sinusuri, înghite des, mestecă gumă şi mişcă-ţi maxilarele. Pot ajuta şi picăturile pentru nas.
Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă