10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Cum a decurs operația pe creier a solistului rock Leo Iorga

FOTO. Cum a decurs operația pe creier a solistului rock Leo Iorga

Solistul Leo Iorga a fost operat, vineri, la Spitalul Monza din Bucureşti, pentru a scăpa de o tumoare cerebrală.

Operația a durat trei ore, iar solistul a fost sub anestezie totală. Tumora a avut aproximativ 3 cm în diametru, fiind localizată în aria motorie care comandă mișcarea mâinii și a piciorului. 

"Pentru noi, operația lui Leo a fost cea mai ușoară intervenție din săptămâna aceasta. Operația a durat doar trei ore. Datorită faptului că țesutul tumorii este foarte diferit de cel sănătos, nu a fost necesar awake brain surgery – operație cu pacientul treaz. Leo este bine, sperăm ca duminică să meargă acasă. Am stabilit, de comun acord, să își reia activitatea după aproximativ 10 zile", a spus dr. Sergiu Stoica, neurochirurg BRAIN Institute – Spitalul Monza care a coordonat operația solistului Leo Iorga.

Procedura a fost explicată de dr. Stoica ca fiind “asemănătoare cu o problemă de geometrie în spațiu: practic, ca să fim foarte preciși în neurochirurgie, creăm un sistem cartezian cu trei coordonate (x, y și z) în care capul pacientului este prins fix. Tumora are niște coordonate, pe care le stabilim cu ajutorul neuronavigației și a microscopului, care sunt conectate, și asta ne ajută să ajungem, printr-o incizie foarte mică, fix în zona unde este tumora. Aceasta nu se scoate dintr-o bucată, așa cum se întâmplă în chirurgia abdomnială, ci se aspiră progresiv cu un disector cu ultra-sunete”.

“Intervenția nu a fost complicată pentru că suntem specializați pe chirurgie cerebrală, și —de obicei— tumori care sunt localizate în zone destul de dificil de abordat. Particularitatea în cazul lui Leo a fost localizarea tumorii, respectiv în aria motorie. Deja avea un mic deficit, mai ales la picior. Într-o astfel de intervenție, este important să fii foarte precis, și să folosești neuronavigația, microscopul și celelalte echipamente specifice neurochirurgiei minim invazive”, a spus dr. Stoica.

Echipa care l-a operat pe Leo Iorga a fost formată din următorii medici: dr. Sergiu Stoica (neurochirurg), dr. Mihai Crăciun (neurochirurg) și dr. Anca Vișan (neuro-anestezist).

Tratamentul ulterior operației va trebui determinat, în urma analizelor anatomo-patologice, de către specialiștii în oncologie. Recuperarea completă, din punct de vedere neurochirugical, nu ar trebui să fie mai lungă de zece zile. Medicii au explicat că riscul de recidivă este foarte mic — dacă RMN-ul pe care îl va face mâine va confirma că ablația este completă. 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă