12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Top 17 alimente care te pot omorî

FOTO. Top 17 alimente care te pot omorî

De la delicatesa ucigătoare fugu din Japonia, până la maniocul otrăvitor din America de Sud, site-ul Mr Gamez (www.mrgamez.com) a făcut o compilaţie grafică a celor mai mortale alimente.

Pe fiecare imagine apare numele alimentului, modul în care se consumă, de unde provine şi unele informaţii legate de cât de mortal este.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea compliația grafică a celor mai mortale alimente din lume.

  1. Fugu (peştele balon) provine din Japonia. Se consumă crud, prăjit sau fiert cu sake sau cu miso (un condiment tradiţional japonez produs prin fermentarea unor leguminoase şi cereale împreună cu sare şi ciuperci kojikin). Ficatul şi organele interne conţin o otravă mortală – tetrodotoxină – de 160.000 de ori mai puternică decât cocaina. Între 1996 şi 2006 au fost raportate 44 de incidente fatale, iar în 2015 cinci oameni au murit după ce au cerut ospătarului în mod special să le aducă ficat de fugu.
  2. Bullfrog (broasca bou) – cea mai otrăvitoare broască din lume – provine din Namibia. Africanii consumă broasca întreaga, nu doar picioruşele. Conţine mai multe substanţe toxice. Cele mai mortale sunt broaştele tinere care nu
    s-au împerecheat încă. Acestea sunt purtătoarele unei toxine care poate cauza insuficienţă renală.
  3. Ackee – un fruct originar din Jamaica. Trebuie cules doar când este complet copt şi se consumă exclusiv pulpa fără seminţe. Restul plantei, dar mai ales seminţele, conţin toxine care provoacă hipoglicemie şi crize grave de vomă, aşa-numită jamaicană. În 2011, au fost 35 de cazuri de otrăvire. Una dintr-o mie de persoane se otrăveşte cu acest fruct în Caraibe, în fiecare an.
  4. San nak ji (pui de caracatiţă) provine din Koreea. Se consumă crud cu ulei de susan. Multe dintre tentacule vor continua să se mişte şi după moartea caracatiţei  (pentru că fiecare membru are propriul creier) şi nu vor ezita să îşi folosească ventuzele. Cam şase oameni mor în fiecare an pentru că se îneacă încercând să mănânce aceste tentacule.
  5. Scoicile sângerii sunt considerate unele dintre cele mai mari delicatese din China. În Shanghai, acestea se prepară printr-o ferbere rapidă, în urma căreia nu sunt distruşi mulţi dintre viruşii şi bacteriile pe care le poartă. Pot provoca hepatita A şi E, febră tifoidă şi dizenterie. În 1998, peste 300.000 de oameni s-au îmbolnăvit, iar 31 au murit în Shanghai. Aproximativ 15% dintre persoanele care consumă scoici sângerii sunt afectate de viruşii şi bacteriile pe care le conţin.
  6. Hakari (carne putredă de rechin) este un preparat tradiţional islandez. Este de fapt carne crudă dintr-o anumită specie de rechin din Groenlanda, lăsată aproape 6 luni să putrezească. Se consumă cu pâine de secară. Rechinul nu are rinichi sau aparat urinar, aşa că toate substanţele toxice sunt filtrate prin piele.
  7. Casu marzu (brânză putrezită) este o tradiţie din Sardinia, Italia. Brânza este lăsată neacoperită, ceea ce le permite muştelor să depună ouă în interior. Apoi, viermii provoacă fermentarea brânzei, iar larvele, care se consumă odată cu alimentul, pot trece prin pereţii intestinelor, provocând diverse boli.
  8. Meduza uriaşă (Nomura sau Echizen Kurage) trăieşte în Japonia. Părţile toxice trebuie înlăturate înainte de consum. Dacă se găteşte bine, poate fi mâncată fără riscuri. Meduza se hrăneşte cu ton şi se pare că acesta este motivul pentru care localnicii o consideră o delicatese, deşi organele sale interne sunt cam toxice.
  9. Pangium Edule este un fel de nucă din Sud-Estul Asiei, cunoscută sub numele de „fruct greţos”. Pot fi consumate numai după ce sunt fierte bine fără coji şi lăsate la înmuiat mult timp. Fuctele mai pot fi fierte şi apoi îngropate, pentru a o lună, în frunze de banană şi cenuşă. Sunt otrăvitoare pentru oameni întrucât conţin cianură de hidrogen.
  10. Fesikh este un fel de peşte fermentat din Egipt care se consumă tradiţional în timpul Festivalului Primăverii (Shem el-Nessim). În fiecare an, egiptenii fug la spital pentru că se otrăvesc. Patru persoane au murit în 2009 şi 2010.
  11. Maniocul este o rădăcinoasă originară din America de Sud, dar extrem de populară în Africa. Se consumă fiartă, prăjită, la abur, coaptă, la grătar sau piure. Conţine o mare concentraţie dintr-o glucoză care se transformă în cianură atunci când este consumată crudă. În 2005, 25 de copii filipinezi au murit după ce au consumat manioc la gustarea de la şcoală.
  12. Creierul de maimuţă se consumă în Asia, crud, gătit sau copt. Poate conţine boala Jakob Creutzfeldt. Aceasta duce la demenţă, urmată de deces.
  13. Absintul este o băutură originară din Europa. Acest lichid poate cauza haos. Este un amestec preparat din frunzele unei specii de pelin (Artemisia absinthium), anason, fenicul şi alte plante aromatice. Problema este că în doze mari este toxic şi are efecte halucinogene, din cauza conţinutului de thujone, un compus chimic descoperit în absint. De-a lungul timpului, băutura a fost acuzată că ar fi provocat tulburări sociale, sinucideri, tuberculoză şi chiar epilepsie.
  14. Fructele de soc sunt originare din Europa dar s-au răspândit în toată lumea. Se pot consuma doar complet coapte, corect gătite, fără frunze, codiţe sau seminţe, pentru că acestea conţin cianură. Consumul de astfel de fructe necoapte sau ne-preparate poate cauza diaree severă şi convulsii.
  15. Alunele de Caju sunt răspândite în toată lumea, dar nu trebuie consumare niciodată crude, pentru că sunt pline de tot felul de substanţe chimice. Fructele care se vând în comerţ drept „crude” sunt de fapt preparate la abur, înlăturându-se astfel respectivele subsanţe toxice. Crude, acestea conţin urushiol, o substanță care poate cauza o reacție similară cu cea a otrăvirii cu stejărel. În cantitate foarte mare, este letală.
  16. Frunzele de rubarbă se găsesc în întreaga lume şi conţin acid oxalic, care formează cristale mortale în rinichi. În urma otrăvirii cu rubarbă apar simptome ca tulburări respiratorii, ameţeli, greaţă, diaree, dureri de ochi, senzaţii de arsură în gură şi gât, urină roşiatică.
  17. Carambola sau fructul stea este răspândit pe toată planeta. Deşi este considerat o bogată sursă de vitamine şi minerale, zeama acestui fruct este periculoasă. La persoanele care nu au rinichii sănătoşi, neurotoxinele conţinute în 100 ml de suc de carambola afectează creierul şi sistemul nervos. Corpul unei persoane cu rinichi sănătoşi va fi capabil să filtreze aceste neurotoxine.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă