8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialGabriela Firea bagă spitalul Colentina în comă

Gabriela Firea bagă spitalul Colentina în comă

Apelul public al unui neurochirurg s-a lovit de reacția Primarului General care a spus că că în atribuţiile sale intră doar numirea managerului spitalului.

Medicul Ionuţ Gobej dezvăluie într-o scrisoare lansată în spaţiul public că, începând din luna ianuarie, personalul secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a fost redus numeric de către noul manager numit de Gabriela Firea, iar orele suplimentare nu au mai fost plătite, ceea ce a dus la imposibilitatea efectuării operaţiilor după ora 15.00. Totodată, el prezintă cazurile a doi pacienţi cu tumori benigne care ar fi trebuit supuşi unor intervenţii chirurgicale complexe, de peste 12 ore, şi susţine că i-a expus managerului această situaţie, replica acestuia fiind că binele bolnavilor ”reprezintă o lozincă” şi ”nu este interesat de ei”.

“Începând din ianuarie 2017, personalul ATI a fost redus numeric de către noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost platite (personalul era deja subnormat, ceea ce constituia o situaţie extraordinară, care legal ar fi permis acordarea acestor plăţi, deşi există o ordonanţă care spune că personalul corect normat nu are dreptul la plata orelor suplimentare). A făcut asta în condiţiile în care resursa umană este total insuficientă în spitalele publice şi toţi medicii noştri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni să se alăture echipelor din care facem parte. Aceste acţiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizării de intervenţii neurochirurgicale după ora 15. Plin de speranţe şi încredere, am apelat cu toată buna credin-ţă la ajutorul doamnei manager Silvi Ifrim, la care am fost în audienţă vineri, 10 februarie. I-am expus iniţial oral această situaţie şi am primit un răspuns siderant, citez: „nu mă interesează, nu este problema mea”. Dr Ionuţ Gobej cere înlocuirea urgentă a actualului manager interimar cu o persoană competentă, capabilă să rezolve probleme în interesul pacienţilor. “De asemenea, cer celor care cred în mine să se alăture demersului meu”, a scris medicul de la Colentina pe Facebook.

În replică la acuzaţiile medicului, managerul spitalului neagă faptul că ar fi fost disponibilizată vreo persoană din unitatea sanitară, sus-ţinând că medicul care reclamă neregulile face parte dintr-o ”secţie favorizată”.

„Am luat la cunoştinţă cu surprindere de cele prezentate în presă de doctorul Gobej, fără o documentare corectă privind situaţia din Spitalul Colentina. De menţionat că afirmaţiile doctorului Gobej nu se sprijină pe realitate, iar semnatarul pare să nu cunoască sau să nu accepte prevederile legale privind situaţia orelor suplimentare. Doctorul Gobej vorbeşte despre secţia de ATI, unde există gardă continuă, dată fiind natura secţiei. Cum poate, în acest caz, să afirme că după ora 15.00 nu ar mai fi personal în secţie?”, precizează dr. Silvi Ifrim, într-un comunicat. Totodată, dr. Ifrim atrage atenţia că rezolvarea problemelor din Spitalul Colentina, provenite în majoritatea lor din managementul defectuos anterior, nu se poate face prin presiuni individuale şi la care există o mult prea uşoară receptivitate.

Demitere cu cântec

Managerul Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, a fost demis, pe 9 ianuarie, de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Motivul: pacienţii şi personalul medical au fost nevoiţi să stea în frig ieri, jumătate de zi. În realitate, a fost vorba despre o problemă a RADET. O săptămână mai târziu, dr. Silvi Ifrim a fost numită ca manager interimar.

Primarul Firea a reacţionat ieri la noul scandal de la Spitalul Colentina, susținând că în atribuțiile sale intră doar numirea managerului. Ea s-a declarat convinsă că managerul interimar Silvi Ifrim, pe care spune că a numit-o în funcţie în urma recomandărilor mai multor medici din cadrul unităţii sanitare, şi „nu ca urmare a unei prietenii politice”, va găsi soluţiile necesare şi mai ales legale pentru dezamorsarea conflictului. 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă