19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialGenele proaste ar putea fi înlăturate

Genele proaste ar putea fi înlăturate

Cercetătorii americani au utilizat o nouă tehnică de editare a genelor, pentru a elimina o serie de gene virale potenţial dăunătoare, care au stânjenit până acum procesul de transplantare la om a unor organe de porc, informează Reuters. 

Studiul, publicat în revista Science, a extins capacităţile deja cunoscute ale instrumentului de editare a genelor, CRISPR-Cas9, care funcţionează ca un fel de foarfeci la nivel molecular, ce sunt capabile să îndepărteze, selectiv, părţile nedorite din genom.

Testele precedente realizate cu aceeaşi tehnologie au reuşit să îndepărteze doar şase regiuni din genom, la o singură intervenţie. În noul studiu, coordonat de George Church, doctor în genetică la Universitatea Harvard, cercetătorii americani au reuşit să elimine material genetic, simultan, din 62 de regiuni specifice din genomul de porc. Deşi echipa coordonată de profesorul Church a demonstrat că este posibilă editarea genomului de porc, pentru a îndepărta din celulele porcine acele virusuri specifice acestor animale, studiul nu a avut posibilitatea de a demonstra şi faptul că astfel de organe vor putea fi transplantate în condiţii de perfectă siguranţă în corpurile unor pacienţi umani.

George Church crede însă că această tehnologie va face posibil ca într-o bună zi organe de porc să fie utilizate ca substitute pentru organe umane, în cazul pacienţilor care au nevoie de un transplant şi pentru care nu există donatori compatibili. Profesorul american a prezentat reuşitele obţinute de echipa sa pe 5 octombrie, la o reuniune organizată de National Academy of Science, care a avut rolul de a studia riscurile potenţiale şi de a discuta despre chestiunile de ordin moral ridicate de editarea genomului uman.

Noua tehnologie a stârnit dezbateri furtunoase pe teme etice, după ce biologii din China au anunţat, recent, că au realizat primul experiment din lume ce a vizat modificarea ADN-ului dintr-un embrion uman. La câteva luni după aceea, savanţii britanici au cerut guvernului din ţara lor o aprobare oficială pentru a putea să editeze embrioni umani.   

Cele mai citite

Remiză spectaculoasă între Bologna și Juventus! „Bătrâna Doamna” a revenit de la 0-3

Bologna şi Juventus Torino au oferit cel mai spectaculos meci al etapei a 37-a din Serie A, după ce au remizat, scor 3-3. Bologna...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Lituania își crește dotarea armată cu tancuri Leopard fabricate în Germania şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T

Lituania a decis să cumpere tancuri Leopard fabricate în Germania şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T, a declarat marţi ministrul lituanian al apărării, Laurynas...
Ultima oră
Pe aceeași temă