11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecial70.000 de asistenți medicați, în grevă de avertisment. SANITAS strânge semnături pentru...

70.000 de asistenți medicați, în grevă de avertisment. SANITAS strânge semnături pentru blocarea activităţii în sănătate

UPDATE 15.37 Medicii și cadrele medicale din sindicatul Sanitas Constanța au intrat astăzi în grevă de avertisment, între orele 8.00 și 10.00, raliindu-se astfel protestului național. Circa  o sută de persoane au participat la protest, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Aceștia au asigurat, conform legii, o treime din activitate, iar cei de la Urgențe nu au întrerupt lucrul. ”Marea problemă este la București, acesta este motivul pentru care conflictul este deschis la nivel de sector de activitate”, a spus Nicolae Manea, președintele Sindicatului Sanitas din Constanța. Acesta s-a referit la faptul că, pentru aceeași muncă prestată, salariații din sistem sunt plătiți diferit. Greva a avut loc nu numai în Spitalul Județean Constanța, dar și în centre de îngrijire şi asistenţă socială. La nivelul județului Constanța, sindicatul Sanitas are aproape 4.000 de membri. Dacă revendicările nu le vor fi rezolvate, sindicaliștii sunt deciși să intre în greva generală anunțată pentru sfârșitul lunii octombrie. 

UPDATE 12.30: Peste 70.000 de sindicaliști ai Federației Sanitas au participat, miercuri dimineață, la greva de avertisment care a vizat întreruperea activității între orele 8-00 și 10-00, a declarat, pentru AGERPRES, prim-vicepreședintele federației, Marius Sepi. 

———-

Asistenţii medicali vor fi, miercuri, timp de două ore, între 8 şi 10, în grevă de avertisment. Federaţia Sanitas anunţă că pentru pentru greva generală din 31 octombrie au fost deja adunate 68.700 de semnături.

Sanitas cere introducerea în Ordonanţa 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ – 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe, aproximativ 1.500 de persoane. Totodată, sindicaliştii cer reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei, între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii. 


Citeşte şi: Pregătiri de greva generală în sănătate. Ce soluţii propune Ministerul Sănătăţii. EXCLUSIV AUDIO

Federaţia a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei, între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din aststenţa socială pe grila din sistemul neclinic. “Dar cea mai stringentă solicitare vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu 2009, pentru personalul care are acest drept. Cerem adoptarea de urgenţă a revendicărilor noastre, altfel în 31 octombrie va fi grevă generală în sănătate. În plus, susţinem orice acţiune a pacienţilor care atenţionează cu privire la lipsa medicamentelor, a precizat vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi.

Totodată, Federaţia SANITAS din România îşi exprimă solidaritatea cu acţiunea Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România de a picheta Ministerul Sănătaţii pentru a semnala guvernanţilor problemele paciențiilor cu talasemie majoră și hemofilie privind nerezolvarea situației Centrului în care se tratează din cadrul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională. SANITAS consideră că orice pacient al acestei ţări trebuie să aibă acces la tratament, iar situaţia pacienţilor cu talasemie şi hemofilie este una gravă, iar statul trebuie să ia măsuri urgente. 

Sindicatul SANITAS este cel mai mare sindicat din sistemul sanitar, care are peste 110.000 de membri la nivel național. 

 

 

 

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă