13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGrupurile de INTERESE din sistemul sanitar. Premierul Cioloş clarifică motivele demisiei ministrului...

Grupurile de INTERESE din sistemul sanitar. Premierul Cioloş clarifică motivele demisiei ministrului Sănătăţii

Premierul Dacian Cioloş a declarat luni seară că fostul ministru al Sănătăţii nu i-a spus niciodată despre existenţa unor grupuri de interese şi i-a cerut acestuia să facă publice asemenea informaţii dacă le deţine. 

"Mie nu mi-a spus niciodată până acum nimic, dacă are ceva elemente, la fel cum au făcut şi alţi miniştri sau foşti miniştri după ce au plecat că sunt grupuri de interese… Eu aştept în continuare să spună public lucrurile astea. Eu întotdeauna ce am avut de spus am spus public şi o spun public. Pe de altă parte, am spus că n-o să mă vadă cineva criticând un fost ministru sau ministru. Atunci când am observaţii de făcut le spun în direct. Dacă domnul Achimaş atât a înţeles din colaborarea pe care am avut-o cinci luni, e problema dânsului", a afirmat prim-ministrul înainte de participarea la recepţia de Ziua Europei. 

Cioloş a adăugat că a avut o discuţie în cursul dimineţii de luni cu Cadariu în cursul căreia fostul ministru i-a atras atenţia că reformele pe care intenţionează să le promoveze în domeniul sănătăţii ar duce la privatizarea sistemului sanitar şi a subliniat că el nu urmăreşte acest lucru. "Mie mi-a spus dimineaţă, când am avut o discuţie, că reformele astea pe care vrem să le facem să nu cumva să împingă lucrurile spre privatizarea sistemului de sănătate, că asta s-ar urmări. Nu am niciun obiectiv de a privatiza sistemul de sănătate, nu asta e ideea care e la baza reformei. Eu aş fi aşteptat şi de la dânsul să vină cu idei de reformă care să ţină cont de viziunea pe care dânsul o are – şi are o viziune legată de sistemul de sănătate – ci şi legat de realităţile cu care ne confruntăm de la o săptămână la alta. Deci mai mult nu am ce să comentez. Eu voi fi transparent cu tot ceea ce fac, voi explica fiecare decizie, oricine va fi ministru Sănătăţii îi voi cere să facă acelaşi lucru, pentru că problema pe care o avem noi acum este o mare neîncredere a cetăţenilor în sistemul de sănătate şi dacă cu astfel de declaraţii continuăm să amplificăm această neîncredere nu ştiu dacă în felul ăsta vom rezolva mai uşor problemele", a adăugat prim-ministrul, citat de Agerpres. 

El a spus că se aşteaptă de la oamenii din sistem "să vină cu mesaje care să se bazeze pe realitate şi pe fapte care să crească gradul de încredere şi nu să arunce petarde care n-au susţinere". "Dacă au susţinere, eu aştept pe oricine să vină şi să spună public lucrurile respective pentru că eu nu am nimic de ascuns", a concluzionat premierul. 

Patriciu Achimaş-Cadariu a declarat la Antena 3 că trebuie gândită foarte bine reforma în sănătate, "nu doar pentru a răspunde unor opţiuni, unor grupuri care doresc musai să demonstreze că au dreptate". Întrebat la ce grupuri se referă, Cadariu a replicat: "Ştiţi foarte bine la cine mă refer. Eu mă refer la sistem în general şi la reprezentativitate. Aici avem pe de o parte o masă de pacienţi şi avem o masă de profesionişti în sănătate care sigur că pot şi ei să dezamăgească, pot să greşească, dar ei sunt singurii care reprezintă sistemul şi pentru care nu avem decât vorbe de ocară, de ponegrire şi de a scădea în continuare încrederea în ei, oare cui foloseşte aceste lucru?". 

El consideră că sarcina ministrului Sănătăţii este aceea de a face politici de sănătate şi control, dar "nu de dragul de a face nişte documente sau de a da nişte amenzi". "Scopul este binele pacienţilor în primul rând. Există două abordări în acest sens: este varianta în care ne uităm câte like-uri pierdem pe Facebook, dăm câteva petarde de presă pentru a rezolva problema, cum se întâmplă de 20 de ani, sau varianta în care te documentezi, construieşti un program pas cu pas, aşa cum am făcut-o inclusiv cu programul de infecţii nosocomiale chiar din decembrie. Treptat se rezolvă problema. O lege bună, se ştie peste tot în lume, se schimbă în doi ani, un sistem se schimbă în două mandate – 8-10 ani. (…) Lucrurile acestea nu se construiesc bătând din palme, adunând o comisie… Eu mă refeream la oameni care fac parte din astfel de comisii care nu au soluţii, dar care vor să dărâme tot", a mai declarat fostul ministru. 

El a precizat că această declaraţia a sa are legătură cu comisia organizată la Guvern pentru a rezolva problema dezinfectanţilor din spitale. "Comisia care a fost astăzi organizată pentru a rezolva această problemă. (…) Atât vreme cât sunt acolo persoane cu care nu rezonez…. Nu am participat la comisie fiindcă am participat împreună cu premierul la o discuţie. (…) Ministerul Sănătăţii nu poate ajuta la imagine pe nimeni. Lucrurile nu se pot face peste noapte. (…) O analiză care este făcută într-un laborator neautorizat nu stă în picioare în justiţie", a spus Achimaş-Cadariu. 

Întrebat unde "nu vorbea aceeaşi limbă" cu premierul, Achimaş-Cadariu a menţionat: "În această variantă intempestivă de a face lucrurile, de a nu calcula un buget. Când porneşti o astfel de investigaţie, ai nevoie de un buget, un buget care este foarte mare. Ştiţi cât ar costa în străinătate aceste analize de concentraţie, un minim de analize? Între 700 de mii şi un milion de euro. În România, peste un milion de lei. Acţiuni intempestive de a folosi laboratoare neautorizate din ţară nu mi se par corespunzătoare. (…) Atâta vreme cât ne aruncăm să facem analize din nou într-un laborator care nu este acreditat… Această organizare care s-a făcut în acest weekend la Guvern… Eu eram la Cluj. Am fost chemat, dar nu am reuşit să ajung la timp". 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă