5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialViralul anului 2014, Ice Bucket Challenge, a ajutat la descoperirea genei care...

Viralul anului 2014, Ice Bucket Challenge, a ajutat la descoperirea genei care provoacă scleroza laterală amiotrofică

În urmă cu doi ani făcea furori nu doar pe internet, dar şi media internaţională. Competiţia caritabilă Ice Bucket Challenge a fost viralul anului 2014 şi puţină lume ştie ce s-a intamplat cu banii strânşi prin provocarea găleţii cu apă îngheţată. 

Fondurile obţinute prin ”Ice Bucket Challenge” au contribuit se pare la descoperirea unei gene care declanşează scleroza laterală amiotrofică (ALS), o maladie neurodegenerativă cu evoluţie progresivă care nu poate fi vindecată, după cum au anunţat reprezentantii ALS Association, citaţi de bbc.com. Noua genă identificată de cercetători şi care contribuie la apariţia bolii a fost denumită NEK1.

Suma obţinută în urma Ice Bucket Challenge a fost de 115 milioane de dolari. În urmă cu doi ani, un tânăr american numit Chris Kennedy şi-a turnat în cap o găleată plină cu apă rece şi cuburi de gheaţă, anunţând apoi că donează bani pentru ca lumea medicală să poată lupta împotriva acestei boli. Provocarea a ajuns mai departe la celebrităţi şi mii de oameni simpli din lumea întreagă şi-au turnat apă rece pe cap şi au publicat apoi pe reţelele de socializare înregistrările video, care erau însoţite de o donaţie în contul ALS Association. Astfel, competiţia caritabilă Ice Bucket Challenge a finanţat şase proiecte ştiinţifice. Cercetarea efectuată de Project MinE, publicată în revista Nature Genetics, a fost de altfel cel mai amplu studiu realizat vreodată în privinţa unei forme ale bolii moştenite genetic.

Peste 80 de cercetători din 11 ţări au căutat genele care sporesc riscul de ALS în familiile afectate de această maladie, fiind efectuate teste pe un lot de peste 15.000 de bolnavi. Identificarea genei NEK1 iî va ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte o terapie în vederea tratării bolii. Şi asta în condiţiile în care doar 10% din totalul pacienţilor cu scleroza laterală amiotrofică au această formă moştenită a maladiei.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă