19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialHeroina, drogul letal al românilor

Heroina, drogul letal al românilor

Drogurile injectabile sunt responsabile de peste 90% din decesele înregistrate în anul 2013 între cosumatorii de narcotice, se arată într-un raport. Portretul robot al consumatorului de droguri îl reprezintă bărbatul în jurul vârstei de 30 de ani.

Raportul anual al Agenției Naționale Antidrog arată că în 2013,la populaţia de 2 milioane de locuitori a Bucureştiului, s-au înregistrat 36 decese (directe şi indirecte), iar din restul ţării, cu o populaţie de 18 milioane, doar alte 3 cazuri de decese (câte unul în Ilfov, Constanţa şi Arad). Trebuie spus că – în lipsa datelor de la 13 instituţii medico-legale judeţene – în anul 2013 au fost declarate 30 cazuri de decese asociate în mod direct consumului de droguri şi 9 cazuri de decese indirect asociate consumului de droguri. Două cazuri de decese s-au datorat consumului de cocaină, dar proporția covârșitoare a deceselor a fost înregistrată în rândul celor care au preferat drogurile injectabile (opiacee, heroină). În patru cazuri, moartea a survenit și după ce respectivele persoane au fumat canabis și, în același timp, își injectau heroină. Pentru anul 20a13, a existat tendinţa asocierii stupefiantelor cu alcoolul – 8 cazuri (cu valori de până la 1,7g%, comparativ cu doar două cazuri în 2012).

Consumatori maturi

Trebuie spus că la persoanele decedate nu au fost identificate substanţe halucinogene de tipul LSD sau mescalină. Cifrele mortalității se situează întrucâtva la nivelul anilor precedenți: 32 în 2010, 15 în 2011 și 25 în 2012 – decese directe. “Comparativ cu anii anteriori, sinusoida numărului cazurilor de decese direct asociate consumului de droguri pare a se plafona din nou, la niveluri comparative cu perioada 2007 – 2010. În anul 2013, valorile cazurilor de intoxicaţie letală tind să revină la media anterioară prin creşterea cazuisticii deceselor asociate consumului de droguri, mai ales a consumului de opiacee (heroină în special)“, se arată în raport. Vârsta medie de deces a fost de 26,3 ani pentru decesele indirecte, respectiv 31,3 ani pentru cele directe. Raportul arată că avem de-a face cu cea mai mare vârstă medie de deces, înregistrată în întreaga perioadă de monitorizare de șase ani.

În acelaşi timp, potrivit ANA, în 2013, 1.054 de consumatori de droguri injectabile au contractat boli infecţioase, numărul acestora menţinându-se aproximativ egal cu cel înregistrat în 2012, când au fost 1.110 cazuri, şi în 2011, când au fost luate în evidenţă 934 de situaţii de acest fel. Anul trecut, autorităţile au stabilit că numărul persoanelor care îşi administrează droguri injectabile şi care au contractat virusul HIV a “crescut alarmant“. Astfel, dintre cei 809 consumatori de droguri de acest gen testaţi HIV, 398 au fost seropozitivi, “ceea ce reprezintă o dublare a acestui tip de prevalenţă faţă de anul anterior“, se arată în Raportul Agenţiei Naţionale Antidrog.

Vise scumpe

Preţurile de comercializare a drogurilor s-au încadrat în trendul anilor anteriori, înregistrând valori constante sau uşoare scăderi. La canabis (haşiş) preţul cu amănuntul, la nivel stradal, este în scădere (13,58 –18,1 euro/gram în 2013 faţă de 15–20 euro/gram în 2012). La marijuana prețul a scăzut ușor, de la 9-18 euro/gram în 2013 faţă de 10–20 euro/gram în 2012. La heroină prețul unui gram este de 33-45 de euro. Potrivit unui raport intitulat „Studiu în populația generală“, dintre drogurile ilegale cel mai folosit este canabisul.

Într-un interviu pentru „România liberă“, directorul Agenției Naționale Antidrog, Sorin Oprea, susține că legis­lația în domeniul stupefiantelor trebuie să fie la fel de strictă: „În prezent, nu există nici o modificare legislativă sau proiect de lege privind legalizarea utilizării marijuanei în scop medical și nici un fel de medicament care să conțină substanțe de canabis nu a fost aprobat pe piața farmaceutică din România“.  

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă