13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialHexi Pharma: Nu am negat că un bidon cu dezinfectant a fost...

Hexi Pharma: Nu am negat că un bidon cu dezinfectant a fost diluat

Reprezentanții Hexi Pharma au confirmat, joi, că un bidon cu dezinfectant a fost diluat, informează Digi24.

„Nu am negat că un bidon cu dezinfectant a fost diluat”, a declarat reprezentantul companiei, despre un raport ICECHIM.

Totodată, reprezentantul Hexi Pharma a precizat că soluția a fost trimisă în Germania, unde vor fi efectuate teste, iar rezultatul ar putea să apară în două săptămâni.

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au publicat, spătămâna trecută, mai multe articole care arată că Hexi Pharma, firma care furnizează dezinfectanţi în peste 300 de spitale, nu respectă concentraţiile soluţiilor, Inspecţia Sanitară de Stat spune că legea nu o obligă să facă verificări, iar dacă totuşi apar probleme, acestea se fac la un laborator al cărui administrator are legături cu acţionarul principal al firmei producătoare. Gazeta Sporturilor a anunţat, joia trecută, că a făcut analize care confirmă că ambele substanţe active din Suprasept – biocid folosit de firma Hexi Pharma, care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale – sunt diluate: prima de 10 ori şi a doua cu 30%.

Citește și: UPDATE. Anchetă în cazul dezinfectanților diluați. Parchetul General a început UP, în cauză. DIICOT explică de ce nu a investigat o plângere împotriva patronului Hexi Pharma

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă pe tema scandalului dezinfectanţilor că au fost efectuate 3.526 de teste, fiind verificate substanţe biocide şi de la alte firme, nu doar de la firma Hexi Pharma, incriminată că a diluat concentraţia dezinfectanţilor.

Ministrul Cadariu a spus că, în urma testelor de sanitaţie, doar 5% dintre probe au fost neconforme, adica 150 de teste. „În acest caz, au fost recoltate 3526 de probe şi doar subsub 5% au fost teste neconforme. S-au verificat şi substante de la alte firme. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare, în laboratoare private şi în cele ale direcţiilor de sănătate publică. Practic s-a verificat modul în care în procesul de cutăţenie şi dezinfecţie si dezifectie produsul are sau nu efect. În 95% din situaţii, testele au fost conforme”, a spus Achimaş-Cadariu.

Conform acestuia, controalele au fost făcute în mod repetat. „Ne putem problema în situaţiile în care testele au fost neconforme şi am luat măsuri care duc până la suspendarea utilizării acestor substanţe”, a mai precizat ministrul Sănătăţii, adăugând că siguranţa pacienţilor este importantă.

Citește și: Scandalul dezinfectanţilor. Ministerul Sănătăţii: doar 5% probe neconforme, din 3.500

Ministrul Sănătăţii a admis că testele au fost făcute la sute de laboratoare din ţara, dar nici o probă nu a fost trimis la vreun laborator din străinătate.

Tot miercuri, procurorii Parchetului General au început urmărirea penală în cazul dezinfectanților diluați. Este vorba despre două infrcațiuni: zădărnicire a combaterii bolilor și substituirea de alimente sau alte produse. Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare.

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României a declarat că s-a făcut un plan de anchetă cu privire la cazul dezinfectanților din spitale și urmează să desfășoare activități specifice în perioada următoare, printre care și efectuarea unei expertize.

eful DIICOT a explicat, miercuri, cu ocazia instalării noului procuror general că nu au fost făcute verificări în legătură cu o plângere depusă împotriva patronului firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, deoarece aceasta nu conţinea elementele prevăzute de legea penală. 

“Este o plângere care a fost trimisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Nu este un dosar penal, este o plângere. Din cauza lipsei elementelor obligatorii prevăzute de Codul de procedură penală, a fost restituită petiţionarului care nu a mai revenit. S-a restituit petiţionarului cu solicitarea de a respecta procedurile din Codul de procedură penală în ceea ce priveşte forma acelei plângeri. Ea nu era făcută corect şi se referea inclusiv la infracţiuni de violenţă. Petiţionarul nu a mai revenit”, a spus Daniel Horodniceanu.

În același context, Laura Codruţa Kovesi a declarat că Direcţia Naţională Anticorupţie a declinat în 2012 către alt parchet o plângere împotriva firmei Hexi Pharma, deoarece DNA nu avea competenţă în acest caz. 

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă