4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialIaşi: 10 operaţii de reconstrucţie mamară realizate, deşi există finanţare pentru 100....

Iaşi: 10 operaţii de reconstrucţie mamară realizate, deşi există finanţare pentru 100. De ce se tem femeile

Doar zece operații de reconstrucție mamară s-au realizat în Iași din luna mai a anului trecut, în condițiile în care există finanțare de la Casa Județeană de Asigurări pentru o sută de astfel de proceduri, informează Mediafax

Medicii ieșeni susțin că femeile din județ cărora li s-a amputat unul sau ambii sâni din cauza cancerului mamar refuză să își pună proteze, chiar dacă acestea sunt decontate integral de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). 

Astfel, doar zece operații de reconstrucție au avut loc în judeţ începând din luna mai a anului trecut, când Spitalul de Urgență “Sfântul Spiridon” a primit 145.000 de lei, echivalentul a aproximativ 60 de reconstrucții mamare, acesta efectuând doar trei până acum. Restul de șapte au fost realizate la Institutul Regional de Oncologie, care are la dispoziție 95.000 de lei pentru decontarea operațiilor din acest program, echivalentul a aproximativ 40 de reconstrucții, finanțarea fiind primită din luna septembrie.

Citește și: Cluj: Medicii inițiază un program pilot de screening pentru cancerul la sân

Dacă banii nu vor fi cheltuiți până la finalul anului, există posibilitatea ca aceștia să fie pierduți, rezultatele așteptate la acordarea finanțării fiind mult sub realizările de până acum.

“Dacă vom vedea că programul nu merge, banii vor fi distribuiți către alte zone, către alte programe de sănătate cu rezultate bune. Totuși, banii trebuie folosiți până la finalul anului, încă se mai pot realiza reconstrucții”, a declarat Robert Dâncă, președintele CJAS Iași.

În prezent, doar o persoană și-a mai anunțat intenția de a realiza o astfel de operație, în vara acestui an, la Spitalul “Sfântul Spiridon”.

“Mai avem o singură pacientă interesată, dar ne-a spus că vrea să-și facă reconstrucția la vară, în concediu”, a declarat Teodor Stamate, șeful Clinicii de chirurgie plastică și reconstrucție.

Citește și: Ce trebuie să ştii despre cancerul de sân

El a afirmat că femeile refuză acest program, care se defășoară la nivel național, din lipsă de informare și educație sanitară, pacientele spunând că le este frică să își pună o proteză întrucât au auzit că boala poate reapărea.

“De obicei este vorba despre o ambivalență: pe de o parte, pacientele își doresc să fie din nou normale, să aibă ambii sâni și atunci apelează la reconstrucție. Pe de altă parte, ele au și frica aceasta de-a nu reapare sau apare ceva problematic pe locul sânului refăcut. Frica apare pe fondul lipsei de educație sanitară, lipsei de informație care să fie răspândită peste tot, cu toate că au fost făcute publice numeroase studii în cauză. Dacă înainte să apară acest program pacientele spuneau că vor să-și refacă sânii, dar nu au bani, acum, când au posibilitatea să și-i refacă gratuit, resping oferta, de frică”, a declarat Roxana Postolică, psiholog clinician specialist la Institutul Regional de Oncologie din Iași.

La sfârşitul anului 2014, Institutul Regional de Oncologie avea înregistrate 2.534 de paciente care au fost diagnosticate cu cancer de sân, multe dintre acestea suferind și mastectomii.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă