15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialÎncă un pas spre debirocratizarea sistemului de sănătate: Medicii de familie vor...

Încă un pas spre debirocratizarea sistemului de sănătate: Medicii de familie vor putea prescrie medicamente fără să aștepte aprobarea de la nivelul Casei de Sănătate

De la 1 martie, medicii vor putea prescrie tratamentul pacienţilor care suferă de afecţiuni grave, precum cele oncologice, cardiovasculare şi boli rare, fără a mai fi nevoiţi să aştepte aprobarea de la nivelul caselor de asigurări. Această barieră administrativă intermediară a fost desfiinţată printr-o Hotărâre de Guvern, care va permite bolnavilor accesul mai rapid şi mai uşor la medicamente gratuite şi compensate.

Astfel, pacienții vor putea beneficia de tratamente în baza prescripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie și de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz. "Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienților pentru care tratamentul a fost deja inițiat continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid și mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă", se arată în comunicat al Guvernului.

Prescrierea medicamentelor, direct de la medicul specialist

Pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările și completările ulterioare.

"Pacienții beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare", se precizează în comunicat. Executivul menționează că, în prezent, la nivelul CNAS, comisii de experți aprobă un număr de 70 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni oncologice, boli rare (hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc.), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B și C, tratamentul infertilității, obezitate.

Totodată, la nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă 36 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroză multiplă, epilepsie. "Comisiile de experți sunt constituite din medici de specialitate în aria terapeutică pentru care se emit deciziile de avizare/ neavizare a inițierii și/ sau continuării tratamentelor cu medicamente", se mai arată în comunicatul Executivului.

„Am desființat o procedură birocratică. Pacientul va beneficia de începerea tratamentului, rapid,  chiar din momentul diagnosticării, fără a mai parcurge pași suplimentari care în acest moment produc întârzieri ce pot duce chiar la afectarea stării de sănătatea. Este vorba despre medicamente de ultimă generație pentru tratamentul unor afețiuni grave. Prescrierea acestora se va face de către medicul specialist în baza protocoalelor medicale  existente, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate.”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Florian Bodog. „Am convenit cu conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ca dosarele depuse să fie rezolvate în procedură de  urgență, fără listă de așteptare, pentru ca pacienții să beneficieze imediat de tratament”, a mai spus ministrul.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă