13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialIndiferența autorităților face noi victime în rândul cadrelor medicale. Federația Solidaritatea Sanitară...

Indiferența autorităților face noi victime în rândul cadrelor medicale. Federația Solidaritatea Sanitară solicită rezolvarea de urgenţă a deficitului de personal din sistem

Sfârșitul tragic al asistentei medicale de la Sibiu confirmă datele organizaţiilor sindicale din sănătate privind munca forțată în rândul acestei profesii. Este vorba de un nou caz tragic care pune pe tapet încă o dată problema deficitului major de personal din sistemul sanitar.

În condițiile în care studiul efectuat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, la comanda Federației „Solidaritatea Sanitară”, dat publicității la sfârșitul săptămânii trecute, a arătat în mod clar că impactul muncii forțate și neplătite (ce poate fi asimilată cu sclavia) în rândul asistentelor medicale este situat la îngrijorătorul nivel de 23%. Organizaţia sindicală aminteşte că frecvența supraîncărcării cu sarcini de serviciu a asistentelor medicale, indicată în repetate rânduri în studiile anterioare comandate, efectuate și publicate pe această temă, este evident că tragedia asistentei medicale de la Sibiu confirmă, într-un mod nefericit, tabloul situației asistentelor medicale prezentat în concluziile cercetărilor.

Federația „Solidaritatea Sanitară” atrage atenţia într-un comunicat de presă că a solicitat Ministerului Sănătății “reglementarea situației orelor suplimentare a asistentelor medicale în cadrul modificărilor propuse la OMS nr. 870/2004, așa cum lesne se poate constata aici, este ușor de identificat vinovatul pentru asemenea tragedii”.


Citeşte şi: Încă un medic român, mort la datorie. Sistemul sanitar, un pericol

Declarațiile publice privind preocuparea oficială pentru resursele umane din Sănătate sunt în acest moment contrazise de realitate, refuzul respectării angajamentelor asumate în mod public de Ministerul Sănătății față de Federația „Solidaritatea Sanitară” privind modificarea OMS nr. 870/2004 în sensul solicitat afectând deopotrivă medicii și asistentele medicale.

“Culpa este una comună atât Ministerului Sănătății cât și organismului profesional al asistentelor medicale, acesta din urmă dovedindu-se incapabil să reacționeze în mod adecvat la problemele profesionale cu care se confruntă cei pe care-i reprezintă. Faptul că aproape un sfert din asistentele medicale sunt în situația muncii forțate este cauzat în egală măsură de deficitul de personal și de absența preocupărilor pentru rezolvarea acestor probleme din partea celor care au obligația legală de a veghea la respectarea condițiilor pentru buna desfășurare a activității profesionale.

Indiferența autorităților amintite față de soarta asistentelor medicale este dovedită și de lipsa lor de reacție la Petiția (http://solidaritatea-sanitara.ro/petitie/ ) semnată până acum de peste 9.000 de asistente medicale. În condițiile în care fiecare asistentă medicală care semnează petiția trimite câte un e-mail la toți parlamentarii care-o reprezintă, la Președinții celor două camere, la toate partidele politice parlamentare, la ministerele Sănătății, Muncii și Educație precum și la organismul profesional, tăcerea celor petiționați este un indicator clar a lipsei de preocupare față de asistentele medicale, ce conduce la astfel de tragedii” – se mai arată în comunicat.

Conducerea Spitalului de Pediatrie din Sibiu a deschis o anchetă după ce o asistentă medicală a murit, la doar 30 de ani, în urma unui infarct, iar cauza decesului ar fi fost cauzat de munca până la epuizare. Femeia s-a simţit rău timp de o săptămână şi chiar i s-a spus să nu mai vină la serviciu, însă aceasta ar fi refuzat, potrivit directorului Spitalului de Pediatrie Sibiu, Stelian Banciu. Tânăra asistentă medicală avea în grijă 15 – 20 copii, faţă de alte ţări civilizate, unde o asistentă are în grijă 5-7 bebeluşi.

“Ce ştim deocamdată este că încă de luni, când a intrat în tură, cu o săptămână înainte de deces, colegele au văzut că nu se simte bine, iar a doua şi a treia zi, respectiv marţi şi miercuri, a avut liber. Joi a venit la serviciu, însă nu se simţea bine. I s-a spus să nu mai vină vineri, dar a intrat în turele de noapte sâmbătă şi duminică. Sâmbătă nu s-a simţit bine, dar a insistat să îşi facă şi tura de duminică, pentru că, de luni, ar fi urmat să intre în concediu”, a declarat sâmbătă, dr. Stelian Banciu, directorul Spitalului de Pediatrie din Sibiu, conform Mediafax

Întrebat dacă din cauza lipsei de personal asistenta nu a putut să îşi ia liber, dr. Banciu a spus că există, într-adevăr, lipsă de personal, însă nu s-a pus niciodată problema ca un angajat să nu îşi poată lua concediu medical din acest motiv.

Una dintre mămicile care erau internate în Spitalul de Pediatrie din Sibiu şi care a vorbit cu asistenta care a decedat, ar fi auzit şi cum aceasta spunea nu îşi poate lua liber. “Nu pot să îmi iau liber, dau peste cap tot graficul de luna aceasta – acestea au fost vorbele spuse de asistenta care vorbea la telefon. Asta se întâmpla duminică seara. Era vizibil de sâmbătă seara că nu se simţea bine şi abia se ţinea pe picioare. Am îndrăznit să o întreb dacă se simte atât de rău de ce nu stă măcar o zi – două acasă. Mi-a răspuns că nu poate căci nu există personal de rezervă. Cu toate acestea, după ce a terminat tratamentele a deschis uşa salonului şi ne-a spus să mergem la ea pentru orice avem nevoie, la orice oră.(…) Duminică seara a apărut din nou la muncă şi lucrurile au decurs la fel ca sâmbătă. Singura schimbare a fost că ea se simţea mai rău. Luni dimineaţa a ieşit din tură şi a plecat cu soţul, care a venit să o aştepte.(…) A făcut stop cardio-respirator în maşină şi, cu toate eforturile celor de la Urgenţe, nu s-a mai putut face nimic. Avea 30 de ani iar acasă o aştepta un copilaş de 3 ani”, a scris femeia pe un grup de facebook, dedicat mamelor care îşi internează copiii la Pediatrie, în Sibiu.

Primul medic care a luat atitudine în acest caz este şeful secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, care spune că a „pierdut un om de echipă”. “Lipsa de personal duce la epuizarea celor care trebuie să muncească cât pentru doi – trei sau chiar mai mulţi. Iar epuizarea duce la boală. Şi boala lasă în urmă copii orfani. Precum în cazul Monicăi. A murit, bolnavă şi epuizată, o asistentă de 30 de ani, din Spitalul de Pediatrie. (…) Când am văzut feţele colegelor mele, toate, am înţeles că am pierdut un om din echipă. O echipă mai mare decât cea din care credeam până acum că fac parte. Echipa specială a celor care îngrijesc copii dincolo de orice, de propria lor familie şi de propria lor sănătate”, scrie pe site-ul de socializare, dr. Livia Ognean, medic şef al secţiei Neonatologie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă