21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialInstitutul Cantacuzino, ajutor de 10 milioane de euro. Când va fi relansată...

Institutul Cantacuzino, ajutor de 10 milioane de euro. Când va fi relansată activitatea institutului

Activitatea la Institutul Cantacuzino va fi relansată în iulie, după ce Ministerul Educației va suplimenta cu 10 milioane de euro activitatea de cercetare-dezvoltare a institutului, informează Mediafax.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin, numit directorul Comitetului interministerial pentru gestionarea situaţiei Institutului Cantacuzino, în septembrie 2014, când era şi vicepremier, a anunţat, marţi, că la rectificarea din iulie Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice va primi un buget suplimentar de 10 milioane de euro pentru relansarea activităţii de cercetare – dezvoltare a institutului, pentru ca în perioada următoare să fie găsită cea mai bună soluţie pentru unitatea de producţie.

“Am avut foarte multe discuţii, ne-am lovit de fiecare dată de legile concurenţei şi de ceea ce înseamnă ajutorul de stat. Am încercat să găsim cea mai bună soluţie ca să nu perturbăm piaţa concurenţială, pe de-o parte, şi, pe de altă parte, să încercăm ca acest ajutor pe care îl acordăm să nu fie considerat ajutor de stat pe şi atunci să avem piedici din partea Comisiei Europene. În acest sens, au fost aprobate două acte normative pe care le-am propus în cadrul institutului şi care au fost acceptate de angajaţi, sindicate şi conducere. Este vorba de o ordonanţă de urgenţă aprobată săptămâna trecută de Guvern care reorganizează institutul şi-l defineşte ca o instituţie publică de interes strategic naţional, cel mai important pas pe care l-am făcut, singurul pe care l-am avut la dispoziţie astfel încât să putem salva institutul. Mâine, în cadrul şedinţei de Guvern, va fi adoptată o hotărâre care vizează şi stabileşte principalele linii de acţiune ale institului de acum înainte”, a explicat Daniel Constantin.

El a precizat că este nevoie de câteva luni pentru cercetare-dezvoltare “pentru a avea cel mai bun produs” şi că nimeni nu a fost disponibilizat.

Ministrul a mai spus că institutul va produce pentru început loturi de test pentru vaccinul antigripal.

“Se fac trei loturi consecutive de testare, după aceea se validează produsul. Dacă loturile de test sunt bune se va produce vaccinul care poate fi multiplicat ulterior. Cine îl va multiplica este un lucru pe care îl vom discuta ulterior”, a mai precizat Constantin.

La rândul lui ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că obiectivul institutului aşa cum este prevăzut în hotărârea de Guvern vizează cercetarea aplicată, cercetare fundamentală, dezvoltare experimentală, inovare şi transfer tehnologic.

Cîmpeanu a precizat că prin HG au fost preluaţi în schemă toţi cei 435 de angajaţi. Acelaşi document prevede că sunt asigurate cheltuielile de funcţionare, cheltuielile cu personalul integral pentru următoarele şase luni, până la sfârşitul anului.

“Din 2016 Institutul Cantacuzino va intra în mod normal pe legea bugetului. Institutul va fi finanţat prin bugetul de stat şi din venituri proprii”, a mai spus Cîmpeanu.

La rândul lui, managerul interimar al Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a recunoscut să sunt laboratoare care au pierdut personal valoros, dar că odată cu relansarea activităţii unii s-ar putea întoarce.

“Există zone în care am pierdut oameni. Personalul care face activităţi comerciale nu va fi bugetat, personalul bugetat va asigura cercetarea şi sănătate publică”, a spus managerul.

La rândul lui ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a spus că, din acest moment, se trece de la un management defectuos spre o activitate funcţională.

“Din banii primiţi se plătesc datoriile, salariile. Partea de analize poate intra în relaţie directă cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti mai ales că laboratorul lucra foarte bine. Totodată, pentru viitor, vom încerca reluarea producţiei de vaccin antitetanos şi BCG (antituberculos, n.r.), dar pentru acestea două este nevoie de GMP (Good manufacturing practices, n.r.), acesta existând doar pentru linia de producţie vaccin antigripal”, a mai spus Bănicioiu.

Pe 24 iunie, Guvernul a avizat, prin ordonanţă de urgenţă, procedura de acordare pentru Institutul Cantacuzino a statutului de instituţie publică de interes strategic, care va permite inclusiv alocarea, din Fondul de rezervă bugetară, a 10 milioane de euro pentru plata datoriilor către stat şi furnizori.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei, din cea a Ministerului Sănătăţii.

În 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

La începutul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivând că nu a fost ajutat de autorităţi să “pună institutul pe linia de plutire”.

În luna mai, liderul sindical Monica Bălteanu declara agenţiei MEDIAFAX că Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici în sezonul 2015 – 2016, chiar dacă, din 2013, are autorizaţii de fabricaţie şi de punere pe piaţă pentru acest produs, întrucât are conturile blocate.

Angajaţii Institutului Cantacuzino, dar şi studenţi la Medicină au protestat de mai multe ori faţă de situaţia în care se află instituţia, cerând inclusiv susţinerea şi implicarea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru împiedicarea desfiinţării institutului.

Preşedintele Klaus Iohannis, care a vizitat, pe 13 mai, Institutul Cantacuzino, a declarat că la această instituţie este o situaţie complicată, creată în ani, subliniind că unitatea trebuie salvată şi că este hotărât să “pună această problemă peste tot” unde crede că se vor găsi soluţii.

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă