20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialInventatorul meldoniumului, nemulțumit de interzicerea produsului. El susține că medicament este folosit...

Inventatorul meldoniumului, nemulțumit de interzicerea produsului. El susține că medicament este folosit de două milioane de persoane

Inventatorul meldoniumului, Ivan Kalvinsh, a declarat că medicamentul cardiovascular e folosit, în mod regulat, de două milioane de persoane, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Astfel, Kalvinsh a recomandat „tuturor” medicamentul care a devenit celebru după cazul de dopaj al jucătoarei ruse de tenis Maria Şarapova, precizând că și el în folosește când este epuizat și „își simte capul obosit”.

Mai mult, el a calificat drept inacceptabilă decizia Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA) de a interzice medicamentul, deși produsul se află pe piață de 23 de ani. A interzice meldoniumul “este ca şi cum ai interzice aspirina, doar pentru că este populară printre sportivi”, a spus el.

„Meldoniumul este unic, nu are echivalent în lume. Poate că de aceea, din snobism, ţările occidentale au decis să-l interzică. Cum noi nu îl avem, hai să-l interzicem”, a acuzat omul de ştiinţă leton. El a adăugat că produsul său “a salvat vieţi”, dovedindu-se util în mod special în cazul sportivilor profesionişti care îşi supun inima la eforturi inumane. 

Citește și:  UPDATE: Maria Şarapova, SUSPENDATĂ provizoriu, după ce a fost depistată pozitivă la un control antidoping. Trei sponsori și-au suspendat contractele cu jucătoarea

 În ceea ce privește cazul de dopaj al jucotoarei de tenis Maria Șarapova, depistată pozitiv la meldonium în timpul Openului Australiei din luna ianuarie, Ivan Kalvinsh consideră în această afacere este vorba de „multă politică”, astfel că „nu există cercetări care că confirme că meldonium este un produs dopant”.

El crede că este „logic” ca sportivii care utilizează meldonium să obţină „rezultate mai bune”, pentru că dacă este liniştit şi nu se teme pentru inima sa, antrenamentele sale vor fi mai intense şi va concura mai bine. 

„Sportivul care ia medicamentul meu poate să forţeze şi să dea totul fără niciun risc. Însă acesta nu este dopaj. Meldonium îi protejează inima, însă randamentul său depinde în exclusivitate de calităţile sale fiziologice. Nimeni dintre cei care îl utilizează nu se transformă în superman peste noapte”, a conchis Ivan Kalvinsh. 

Omul de ştiinţă a recunoscut că meldoniumul a fost utilizat de armata sovietică în timpul invaziei din Afganistan (1979-1989), unde lipsa de oxigen din cauza altitudinii reprezenta o gravă problemă pentru soldaţi. Pe de altă parte, chiar dacă regretă interdicţia impusă de AMA, Kalvinsh consideră în acelaşi timp că această decizie „confirmă că medicamentul funcţionează şi este util” şi nu crede că acest lucru va avea vreun impact în privinţa comercializării sale. 

„Îl recomand tuturor, atât celor sănătoşi, cât şi celor care suferă cu inima. Este medicamentul cel mai puţin periculos din lume între cele prescrise pentru insuficienţe cardiovasculare. Lista sa de contraindicaţii este insignifiantă. Doar în 1,5-2 la sută din cazuri dezvoltă alergii, mai puţin decât căpşunile”, a mai spus inventatorul meldoniumului. 

Cele mai citite

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

Cum să creați un sistem eficient de irigare pentru grădina dumneavoastră

Menținerea unei grădini luxuriante și sănătoase necesită o irigare adecvată, dar udatul manual al plantelor poate fi consumator de timp și o dovadă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă