18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIohannis: Problemele legate de Sănătate, discutate în CSAT. Ce informări a primit...

Iohannis: Problemele legate de Sănătate, discutate în CSAT. Ce informări a primit de la SRI

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că săptămâna viitoare, pe 27 mai, pe ordinea de zi a CSAT va fi inclus un punct destinat domeniului Sănătății. ”Am inclus Sănătatea la chestuiuni de securitate națională. Am inclus pe ordinea de zi a CSAT-ului un punct destinat acestui sector. Am cerut materiale de la MS și de la instituțiile care au informații și am cerut să se vină nu numai cu prezentarea acestor situații ci și cu soluții. Însă nu în CSAT se va rezolva problema. In CSAT se discută interconexiunile dintre MS și Serviciile”, a transmis Iohannis. ”Procurorii și polițiștii trebuie să-i caute pe cei care, dacă există, se fac vinovați de încălcarea legii”, a mai spus președintele. 

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat, joi, că Serviciul Român de Informaţii şi-a făcut datoria în cazul Hexi Pharma, în schimb alte autorităţi nu. "Eu cred că SRI-ul, şi în acest caz, şi-a făcut datoria. Când a avut semnale că ceva nu funcţionează bine a sesizat, dar unele autorităţi cred că nu şi-au făcut treaba foarte bine şi, dacă au fost persoane care, cu bună ştiinţă, au încălcat legea evident că mă aştept de la procurori să-i găsească şi să-i predea justiţiei", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Întrebat pe ce îşi bazează afirmaţiile că SRI şi-a făcut datoria, el a răspuns că vorbeşte din propria experienţă. ''Fiindcă aceasta este experienţa mea – că îşi face treaba şi sunt anumite instituţii care, în anumite momente, nu îşi fac treaba'', a subliniat preşedintele. 

Şeful statului a arătat că va solicita SRI să verifice dacă unele informări pot fi făcute publice. Totodată, Iohannis a adăugat că şefii instituţiilor vor trebui să verifice dacă informările SRI au fost luate în seamă sau nu. "Avem procurori noi, avem procuror general nou, avem procuror-şef la DNA reînvestit pentru rezultate bune, avem procuror-şef destul de nou la DIICOT. Aştept să-şi facă treaba, să verifice, Inspecţia Judiciară să verifice şi să facă ordine", a subliniat el, precizând că în mod categoric va cere acest lucru ca şef al CSAT. 

El a precizat că nu a avut în niciun moment impresia că SRI încearcă să acopere anumite nereguli, însă, în opinia sa, este evident că anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie informările primite, transmite Agerpres. "SRI produce ceea ce se numeşte informări. Informările sunt destinate persoanelor care au atribuţii, care au putere de decizie în sistemele despre care se vorbeşte în informarea respectivă. Şi atunci este evident că anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie aceste informări sau le-au ignorat cu bună ştiinţă", a spus şeful statului. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că după incendiul de la Colectiv a primit câteva informări cu privire la sistemul de sănătate. "Imediat după Colectiv am primit câteva şi le-am discutat la vremea respectivă", a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, întrebat dacă până în prezent a primit vreo informare cu privire la sistemul de sănătate pe care a considerat-o gravă. 

El a susţinut că, în general, anumite informări ajung la Administraţia Prezidenţială, dar dacă sunt specifice pentru un domeniu ele, de regulă, ajung la consilierii care se ocupă de domeniul respectiv. "Nu îmi amintesc de nicio discuţie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producător. Dar au fost informări despre proceduri care nu merg bine în unele spitale", a arătat el. 

Şeful statului a subliniat că Preşedinţia nu este entitate de sesizare. "În momentul în care primim informări, le citim şi ne considerăm informaţi. Preşedinţia nu este entitate de sesizare. Preşedintele nu este un supra-guvern. Aceste informări (…) nu sunt destinate special Administraţiei Prezidenţiale. Dacă informarea conţine lucruri care sunt demne de ştiut în zona spitalelor, informarea merge la prim-ministru, ministrul Sănătăţii, eventual la un director judeţean. Dacă sunt sesizate abateri care eventual ar putea fi considerate penale, atunci aceste informări merg şi la parchete. De fiecare dată, cel care este autoritate în domeniu trebuie să acţioneze. Dacă o informare este făcută pentru ministrul Sănătăţii, nu acţionează instituţional Administraţia Prezidenţială. Dacă sunt chestiuni foarte grave, atunci consilierii prezidenţiali vin cu o informare specială către mine şi dacă, într-adevăr, consider şi eu că este un caz grav pot să îl prezint într-o discuţie cu prim-ministrul, căci este o chestiune care ţine de guvern sau chiar pot să cer o informare în CSAT. Dar nu este gândit în aşa fel încât să primească informări zece oameni şi Preşedinţia să sesizeze suplimentar Ministerul Sănătăţii: 'atenţie că ne-a scris SRI că sunt anumite probleme!", a explicat Iohannis. 

Preşedintele a subliniat că problema din domeniul sănătăţii este o chestiune scandaloasă, punctând că este nevoie de o schimbare a sistemului. Iohannis a subliniat că a avut mai multe discuţii cu premierul Dacian Cioloş în ceea ce priveşte problemele din sănătate. "Am ajuns la soluţii care, în mod paradoxal, sunt destul de simple. Oricine putea să le găsească, dacă şi-ar fi dorit, până acum. Trebuie clarificate norme şi trebuie clarificate proceduri. Norme pentru a şti ce condiţii trebuie să îndeplinească – de exemplu aceşti dezinfectanţi – proceduri pentru a şti cum se achiziţionează aceste materiale specifice, tocmai pentru a elimina subiectivitatea din achiziţia publică făcută de unele unităţi spitaliceşti", a mai afirmat şeful statului.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă