22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialIrimescu: Am numit firma Brădet în cazul infestării cu E-coli ca să...

Irimescu: Am numit firma Brădet în cazul infestării cu E-coli ca să evit să mai moară nişte copii

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, joi, că a făcut public numele producătorului de lactate Brădet pentru a evita moartea altor copii, în condiţiile în care respectiva firmă nu retrăsese de pe piaţă lotul de brânză infestată cu bacteria E-coli, aşa cum cere legislaţia europeană, informează Agerpres

“Există o legislaţie europeană foarte clară care spune că în momentul în care s-a depistat un lot cu probleme pentru sănătate şi au fost copii morţi din cauza Escherichia-coli, ai obligaţia tu, ca firmă, să retragi de pe piaţă acest produs. Eu n-am nimic cu firma Brădet, Doamne fereşte!. Dar, dacă ai găsit un lot de brânză cu 20 de kilograme contaminat, era obligaţia lui să şi-o retragă de pe piaţă. N-a făcut-o. Atunci eu, ca să evit să mai moară nişte copii, am ieşit şi am spus numele firmei. Numele firmei nu se spune decât în asemenea cazuri. Deci el era obligat, nu eu. Eu niciodată nu am afirmat că el a omorât lumea, Doamne fereşte!, dar asta este legislaţia Uniunii Europene”, a spus Irimescu. 

El a fost prezent la conferinţa “Absorbţia finanţărilor europene – şansă de modernizare pentru România”, organizată de ziarul Bursa, şi a răspuns astfel unei interpelări din sală cu privire la faptul că făcut public numele firmei în produsele căreia a fost găsită bacteria E-coli. 

Pe 29 februarie, într-o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet a fost depistată bacteria E-coli. 

“În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeş, care comercializează şi produse tradiţionale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci”, declara atunci ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. 

Totodată, bacteria E-coli a fost depistată ulterior la şapte angajaţi ai societăţii Lactate Brădet, conform datelor transmise de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş către Ministerul Sănătăţii şi Instituţia Prefectului Argeş. Şapte dintre cele 19 probe de coproculturi recoltate de la angajaţii Lactate Brădet au fost pozitive pentru cel puţin unul dintre tipurile de E-coli patogen, iar în trei dintre cazuri au fost identificate genele care provoacă sindromul hemolitic uremic. 

Sindromul hemolitic uremic a fost responsabil la începutul acestui an pentru moartea a trei copii şi pentru internarea în stare gravă a altor câteva zeci de copii. 

Irimescu a fost acuzat, la acea dată, că a dezvăluit public numele firmei unde s-a găsit bacteria E-coli, provocând acesteia pierderi şi prejudicii de imagine. Fabrica Brădet s-a închis la finele lunii februarie, dar a fost redeschisă în luna aprilie, după ce DSP şi DSVSA Argeş au emis avizele de funcţionare, iar lactatele Brădet au fost din nou introduse pe piaţă. 

Cele mai citite

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...
Ultima oră
Pe aceeași temă