7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIubirea și alcoolul au aceleași efecte asupra creierului

Iubirea și alcoolul au aceleași efecte asupra creierului

Hormonul asociat cu iubirea şi cu legăturile sociale dintre oameni determină asupra creierului o serie de efecte similare acelora care sunt cauzate de consumul de alcool, potrivit unui studiu realizat de curând în Marea Britanie, informează site-ul atlantico.fr, citat de Mediafax.

“Beţia iubirii nu este doar o simplă expresie, ci este o realitate ştiinţifică”, afirmă autorii acestui studiu, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie. În prestigioasa revistă medicală Neuroscience and Biobehavioral Reviews, cercetătorii britanici spun că ocitocina, hormonul iubirii, plăcerii şi legăturilor sociale dintre oameni, ar avea acelaşi efect asupra creierului ca alcoolul.

„Am fost frapaţi de asemănarea incredibilă (dintre efectele generate de ocitocină şi alcool)”, a declarat profesorul Ian Mitchell, coordonatorul studiului. Cele două substanţe „vizează receptori diferiţi din creier, care determină însă o acţiune comună asupra creierului”, a adăugat Ian Mitchell. Ocitocina stimulează o serie de caracteristici sociale precum altruism, generozitate şi empatie şi, de asemenea, îi face pe oameni să devină mai dispuşi să aibă încredere în semenii lor.

În timp ce anumite persoane încearcă să „îşi facă curaj”, consumând un pahar cu alcool pentru a-şi diminua temerile şi anxietatea, ocitocina pare să determine aceleaşi efecte şi să imite rezultatele generate de alcool, spun savanţii britanici.

Însă alcoolul poate să declanşeze şi reacţii agresive, gelozie, închidere în sine sau chiar comportamente periculoase, din cauza efectului său dezinhibant. O doză de alcool sau de ocitocină ar favoriza relaxarea, încrederea în sine şi ar creşte disponibilitatea de asumare a riscurilor, cum ar fi, de exemplu, invitarea unei persoane speciale la o cină în oraş.

Savanţii britanici au subliniat şi alte aplicaţii importante ale descoperirii lor: administrarea de ocitocină copiilor autişti ar putea să îi facă pe aceştia să devină mai sociabili.  

Cele mai citite

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

România va sărbători, la Washington, 20 de ani de la aderarea la NATO printr-un concert extraordinar care va avea loc la celebrul Andrew W....

Gabriela Ruse, în „sferturile” turneului WTA de la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen, după ce a învins-o în trei seturi pe Clara...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă