16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialLecţie de curăţenie într-un SPITAL, cu 0,35% infecţii nozocomiale: mop preîmbibat şi...

Lecţie de curăţenie într-un SPITAL, cu 0,35% infecţii nozocomiale: mop preîmbibat şi lavete diferenţiate

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Alba Iulia se numără printre puţinele spitale din ţară în care curăţenia se face cu ajutorul unor cărucioare multifuncţionale, care dispun de mop preîmbibat şi lavete diferenţiate pentru spaţiul de lucru, pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale şi a circulaţiei germenilor. 

Directorul de îngrijiri, Monica Oneţiu, a explicat, marţi, într-o conferinţă de presă, că fiecare îngrijitoare dispune, pentru curăţenie şi dezinfecţie, de mopuri diferenţiate pe culori, astfel încât un mop folosit în grupul sanitar să nu fie utilizat şi în salon sau pe hol, acesta fiind utilizat doar într-un singur spaţiu. Astfel, pentru curăţenia în baie se foloseşte mop de culoare roşie, în salon de culoare albastră, pe hol de culoare galbenă, iar în oficii, de culoare verde. 

'După ce este folosit, mopul respectiv este introdus într-un sac, iar la terminarea programului se duce în spălătorie, unde acestea sunt curăţate în maşini speciale, la 90 de grade. A doua zi avem alte mopuri. Noi nu mai avem genul de mopuri cu 'aţă', cum era înainte, cu care se transportă germenii dintr-un salon în altul', a afirmat Monica Oneţiu. 
La fel, setul de lavete pe culori permite respectarea circuitelor. 'Făcând curăţenie în fiecare spaţiu cu alt mop, atunci prevenim circulaţia germenilor', a conchis directorul de îngrijiri, citat de Agerpres. 

La rândul său, managerul spitalului, Nicoleta Coşarcă, a subliniat că în această unitate nu se face curăţenie târând un mop dintr-un capăt în altul. 'Nu o să mai vedeţi pe nimeni cu mopul târât de la un capăt la altul al coridorului. Am dotat cu tot ce au avut nevoie, aşa cum cer normele de acreditare, pentru ca toată operaţiunea şi toată acţiunea de curăţenie să se desfăşoare conform metodologiei', a spus managerul SJU Alba Iulia. 

La rândul său, şeful Compartimentului Prevenire, Control, Infecţii Nosocomiale, medicul epidemiolog Simona Căbulea, a menţionat că se face periodic şi dezinfecţia aeroflorei, a aerului din saloane, nu doar a suprafeţelor. 

Epidemiologul a mai spus că numărul infecţiilor nosocomiale a fost în 2015 de 90, la un număr de peste 23.000 de pacienţi internaţi, ceea ce înseamnă o rată de 0,35%. 'În 2015 au fost raportate 90 de infecţii nosocomiale la 23.000 de pacienţi internaţi pe an. Acum sunt mai multe pentru că s-a schimbat şi metodologia. În primul trimestru din 2016 sunt 44 infecţii declarate. Din acestea, 23 sunt infecţii apărute la pacienţi post terapie antibiotică, care au avut o durată lungă de internare, cu patologii asociate (oncologică, în general), nu infecţii luate de la un pacient la altul', a susţinut medicul epidemiolog.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Oamenii legii au reținut peste 1.000 de permise în ultimele 24 de ore, 15 pentru consum de droguri

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Ministerul Afacerilor Interne a raportat intervenția la un număr de 4.238 de evenimente, dintre care 2.762 au fost dedicate menținerii...

CSM București a învins Dunărea Brăila și câștigă Cupa României

CSM București a câștigat Cupa României la handbal feminin, învingând HC Dunărea Brăila cu scorul de 32-27 (17-13), în finala desfășurată duminică în Sala...

Max Verstappen, de neoprit! Olandezul s-a impus în Marele Premiu al Chinei

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câştigat Marele Premiu al Chinei, desfășurat duminică la Shanghai, a cincea etapă a Campionatului mondial de Formula...
Ultima oră
Pe aceeași temă