13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialLeucemia gravă poate fi tratată și în țară

Leucemia gravă poate fi tratată și în țară

Iradierea corporală totală cu cea mai modernă tehnică, pentru leucemia acută limfoblastică, poate fi realizată de acum și în România.

Specialişti de la Insti­­tu­tul Clinic Fundeni şi de la Centrul Ame­­thyst Radiothe­­rapy au anunţat că pa­cien­ţii afectaţi de boli hematologice maligne, precum leucemia acută limfoblastică şi care au indicaţie terapeutică de iradiere corporală totală (Total Body Irradiation – TBI) şi transplant medular, nu mai sunt nevoiţi să plece la tratament în străinătate. Asta deoarece, în premieră în România, au fost realizate primele proceduri de iradiere corporală totală cu cea mai modernă tehnică – IMRT-VMAT, în vederea pregătirii pentru transplantul de măduvă osoasă. Procedura TBI este realizată la centrul Amethyst Radiotherapy, transplantul fiind ulterior efectuat la Institutul Clinic Fundeni.

Tehnica de iradiere corporală totală este parte a protocolului internaţional de pregătire a pacienţilor cu afecţiuni hematologice maligne, în special leucemie acută limfoblastică, pentru a primi transplantul de măduva osoasă. În Institutul Clinic Fundeni, aproximativ 80 de pacienţi (adulti și copii) sunt diagnosticaţi anual cu leucemie acută limfoblastică, dintre care în jur de 15 au indicaţie de iradiere corporală totală şi transplant medular.

„Putem aplica în sfârşit şi în România protocoalele internaţionale de tratament pentru pacienţii care necesită transplant de măduvă. După procedura de iradiere efectuată la Amethyst, pacienţii sunt transferaţi la Institutul Clinic Fundeni şi sunt atent monitorizaţi până la realizarea transplantului. Comparativ cu alte proceduri, iradierea corporală totală are cele mai bune rezultate, asigurând efecte adverse minime“, a explicat prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Doctorul Alina Daniela Tănase, coordonatoare a Programului de transplant medular şi director medical în cadrul Institutului Clinic Fundeni, a ţinut să precizeze că pacienţii supuşi transplantului de celule stem nu părăsesc sectorul steril al Secţiei de Transplant Medular, timp de patru-şase săptămâni. „Pe tot parcursul spi­talizării, aceştia au nevoie de supraveghere continuă, iar întreg personalul medical le stă alături pentru a preveni apariţia complicaţiilor“, a precizat aceasta.

Procedura de TBI presupune scanarea întregului corp din doi în doi milimetri şi reconstruirea fiecărei secţiuni, de la os până la organe, astfel încât să rezulte o reconstrucţie virtuală în volum a pacientului. Urmează etapa de optimizare, în care se delimitează structurile ce vor fi iradiate (cele osoase), de restul ţesuturilor.

Comparativ cu chimioterapia sau cu alte alternative existente, iradierea corporală totală are o rată de succes de 100% şi o toxicitate mult mai redusă asupra ţesuturilor sănătoase. „Iradierea corporală totală este cea mai eficientă procedură utilizată la nivel internaţional în pregătirea pacienţilor pentru transplant medular. Datorită tehnologiei de radioterapie de ultimă generaţie IMRT- VMAT am reușit să implementăm acest tratament oncologic modern şi în România, cu rezultate foarte bune pentru pacienţi. Procedura este una deosebit de complexă şi presupune aplicarea zilnică a unui protocol strict de sterilizare. În prezent suntem singurul centru medical din sistemul public şi privat din ţară care realizează iradierea corporală totală, cu cea mai modernă tehnică“, a declarat dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapeut si coordonator program TBI din cadrul Amethyst Radiotherapy. 

 

 

Comparativ cu chimioterapia sau cu alte alternative existente, iradierea corporală totală are o rată de succes de 100% şi o toxicitate mult mai redusă asupra ţesuturilor sănătoase.

 

Decontat

 

70.000 de euro, terapia

Până în prezent, pacienţii care aveau indicaţie de iradiere corporală totală şi transplant de măduvă erau trimişi în străinătate la tratament, costurile suportate de stat ridicându-se la aproximativ 200.000 euro, a explicat dr. Carmen Orban, manager al Institutului Clinic Fundeni. În ţară, costul celor două proceduri este de circa 70.000 euro, din care doar transplantul este decontat de către stat. Patru pacienţi au fost supuşi deja procedurii de iradiere corporală totală înaintea transplantului de măduvă. Durata medie de efectuare a unui plan de tratament este de patru săptămâni şi implică o echipă formată din cinci medici radioterapeuţi şi doi fizicieni. O şedinţă durează o oră şi jumătate, iar tratamentul presupune în medie şase şedinţe.

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă