11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialLucrările de construcţie la maternităţi, finanţate din Fondul de rezervă al Guvernului

Lucrările de construcţie la maternităţi, finanţate din Fondul de rezervă al Guvernului

Premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul va adopta, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă prin care lucrările de infrastructură în sănătate pot fi finanţate din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului.

Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, o listă cu toate maternităţile în stadiu de construcţie, pentru finalizarea acestora din Fondul de rezervă al Guvernului.

Executivul va aloca totodată, joi, 8 milioane de lei, din Fondul de rezervă, pentru reabilitarea secţiilor de obstetrică şi neonatologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon", potrivit unui proiect de HG iniţiat de Ministerul Sănătăţii.

În prezent, spitalul este în curs de reamenajare şi consolidare. Lucrările avute în vedere vizează, între altele, modificări de compartimentare în saloane, amenajarea unui salon pentru născuţii prematur, cu spaţii pentru supraveghere, refacerea reţelei termice şi realizarea instalaţiei de avertizare anti-efracţie.

Spitalul reabilitat va avea 18 paturi ATI, 50 paturi gravide + paturi lehuze, şase paturi copii prematuri şi opt saloane mama şi copil (21 paturi).

Pentru finalizarea proiectului de reabilitare a secţiilor de obstetrică şi neonatologie din cadrul spitalului este necesară suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 8.344.820 lei, se precizează în proiectul de HG.

"Nefinalizarea acestor lucrări are drept urmare limitarea capacităţii de tratare a nou-născuţilor şi a prematurilor în Bucureşti, cu riscuri imediate în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor României faţă de Comisia Europeana şi FMI, de reducere a mortalităţii infantile", spun iniţiatorii proiectului de act normativ.

Aceştia ţin să sublinieze, în acelaşi context, "situaţia specială din Bucureşti", unde, în ultimul an, urmare a dezvoltării activităţilor de inseminare artificială, numărul sarcinilor cu risc de prematuritate a crescut, cererea de servicii de terapie intensivă pentru nou-născuţi prematur depăşind capacităţile existente în acest moment.

"Deschiderea secţiei de nou-născuţi a Spitalului 'Sf. Pantelimon' devine astfel o necesitate urgentă", mai spun iniţiatorii proiectului de HG.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...
Ultima oră
Pe aceeași temă