8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialVor fi mai bine protejaţi românii de îmbolnăvirile cu E.coli? Ce plan...

Vor fi mai bine protejaţi românii de îmbolnăvirile cu E.coli? Ce plan are ANSVSA

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) demarează un plan naţional de control pentru depistarea E.coli în produse alimentare de origine animală.

Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan a dispus structurilor teritoriale ca, începând cu data de 16 mai şi până la sfârşitul anului, să desfăşoare un Plan Naţional de Control care va avea ca tematică determinarea prevalenţei Escherichia Coli (E.coli) verotoxigenă, de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.

Planul de control constă în prelevarea de probe din unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte. În total, vor fi prelevate 1.096 de probe, dintre care 572 de probe din unităţi de abatorizare (316 de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi 256 de pe suprafaţa carcaselor de ovine). Alte 254 de probe vor fi prelevate din unităţile de vânzare cu amănuntul carne şi produse din carne (44 de probe din carne tranşată de bovine şi ovine, 100 din carne tocată bovine, ovină sau amestec şi 111 probe din carne preparată), se precizează într-un comunicat remis de ANSVSA.

De asemenea, 270 de probe se vor preleva din lapte crud sau produse din lapte crud: 104 probe din lapte crud sau lapte termizat, 80 de probe din produse din lapte crud, 86 de probe din produse din lapte pasteurizat. Toate probele recoltate în cadrul acţiunilor prevăzute în acest Plan vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate, iar costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA. Instituţia va face public, săpămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control – se arată într-un comunicat de presă.

România a avut de la începutul anului mai multe cazuri de îmbolnăviri grave, în special la copii mici şi sugari, din cauza unor produse alimentare contaminate cu E.coli. Cel mai mediatizat caz a fost cel al bebeluşilor de la Argeş care s-ar fi îmbolnăvit din cauza consumului de produse lactate de la ferma Brădet, după cum anunţa ministrul agriculturii. După acest scandal al copiilor aduşi la Bucureşti din mai multe judeţe din ţară, s-a decis intensificarea controalelor sanitar-veterinare. 

Bacteria E.coli a afectat de-a lungul timpului mai multe ţări europene dar şi Statele Unite ale Americii, cel mai puternic val de îmbolnăviri fiind înregistrat în anul 2011, când s-au produs 50 de decese. În urma cercetărilor s-a descoperit că în Germania contaminarea a avut ca origine seminţe germinate provenind de la ferma agricolă biologică Gaertnerhof din Bienenbuttel, care a fost închisă ulterior. Începutul de epidemie din anul 2011 a creat tensiuni diplomatice între Germania, Spania, Franţa şi Rusia.

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găseşte de obicei în intestinele oamenilor, dar şi la animalele cu sânge cald. Această bacterie are o perioadă de incubaţie de trei-patru zile, iar pacienţii se recuperează în zece zile. Totuşi, o parte mică a populaţiei, în special copiii şi bătrânii, pot suferi complicaţii care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficienţă renală acută – SHU (sindromul hemolitic uremic). 

Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele uşoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea), precum şi colicile intestinale. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortaliţăţii de 3-5 procente.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă