18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialMalpraxis cu repetiție. Doctorul implicat în transfuzia de sânge greşită, cercetat şi...

Malpraxis cu repetiție. Doctorul implicat în transfuzia de sânge greşită, cercetat şi pentru o eroare medicală de acum şase ani

UPDATE 11,45: DSP București va controla, marți, dacă sunt îndeplinite condițiile de autorizare a unității de transfuzii de la Spitalul CF2, informează Agerpres.

————————————

O femeie a fost aproape de moarte luna trecută, după o transfuzie cu sânge care nu era din grupa ei. „România liberă“ a aflat că medicul care a operat-o a fost implicat, în 2010, și în cazul în care prim-solista Teatrului Național de Operetă, Amelia Antoniu, a fost aproape ucisă de o infecție căpătată în urma unei operații chirurgicale efectuate cu instrumentar nesterilizat.

Ancheta nu a fost finalizată nici după șase ani.

În cei șase ani care au trecut de la cazul Amelia Antoniu, procurorii nu au reușit să ducă ancheta penală la capăt, așa că dr. Florina Olteiu (fostă Mihalache) a operat în tot acest timp. Mai mulți specialiști, inclusiv președintele Colegiului Medicilor din România, susțin că tot ce se întâmplă în cursul unei operații chirurgicale este responsabilitatea directă a doctorului.

Mai mult, chiar Institutul Național de Medicină Legală le-a transmis procurorilor că dr. Florina Olteiu este responsabilă de situația gravă în care ajunsese Amelia Antoniu. În viața reală, însă, medicul merge în fiecare zi la Spitalul CF2 din București, unde în iulie a avut loc transfuzia greșită în timpul unei operații de cancer de col uterin.

Operația „ușoară“ asupra Ameliei Antoniu

În 2010, când avea 36 de ani, Amelia Antoniu, prim-solista Teatrului Naţional de Operetă, a fost supusă unei operaţii chirurgicale catalogate ca fiind „de rutină“ (o cauterizare a unei răni pe colul uterin). Urmarea procedurii chirurgicale, însă, a fost că Amelia Antoniu a ajuns la un pas de moarte. Totul a început când soprana a mers la cabinetul privat al medicului Florina Mihalache, pentru un consult, unde a și plătit o taxă de cinci sute de lei. Sugestia doctoriței a fost ca Amelia Antoniu să meargă la spitalul CF2, unde prima era angajată, -pentru o operație minoră. După cum a explicat mama artistei pentru „România liberă“, totul trebuia să decurgă simplu: ”Am fost -pentru -control la cabinetul privat al medicului, care -ne-a spus că este vorba despre o operație ușoară pe care o va efectua la spitalul unde lucrează, respectiv spitalul CFR, pentru că acolo sunt condiții pentru intervenția chirurgicală”, a povestit aceasta.

Instrumentar sterilizat „îndoielnic“

Dar la scurt timp după operație, sopranei i s-a făcut rău, iar sta-rea de sănătate s-a deteriorat rapid. Medicii de la spitalul CF2 nici măcar nu au putut face analize pe loc pentru că laboratorul a stat închis peste noapte. Raportul Ministerului Sănătății din 2010 asupra acestei situații a constatat că: „în cazul celor două paciente (Amelia Antoniu și încă o pacientă, de asemenea cu probleme post-operatorii – n.r.), la Spitalul CF 2 s-a făcut toaleta vaginală cu soluții și dezinfectante păstrate și depo-zitate în mod necorespunzător și s-a folosit o valvă vaginală de unică folosință, refolosită după o «sterilizare» chimică îndoielnică.”

Dar cine era vinovat pentru folosirea acelui instrumentar sterilizat ineficient? Era respon-sabilitatea managementului spitalului? Era în sarcina asistentelor să facă sterilizarea? Era datoria medicului să verifice instrumentarul folosit în procedura chirurgicală?

IML: viața pacientei „în primejdie“ și din cauza medicului

Pentru a afla răspunsuri, în luna mai 2010, Amelia Antoniu a depus mai multe plângeri penale și a trimis sesizări către Ministerul Transporturilor (în subordinea căruia se află spitalul CF2) și Colegiul Medicilor. Dar în august 2016, după mai bine de șase ani de la drama prin care a trecut Amelia Antoniu, dosarul penal este încă pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Practic, în acest dosar, procurorii nu au stabilit nici dacă medicul Florina Olteiu (fostă Mihalache) trebuie urmărită penal, nici dacă nu, nici vorbă să se fi redactat un rechizitoriu și cazul trimis în judecată.

Lentoarea procurorilor este de neînțeles, mai ales dacă luăm în calcul faptul că, de exemplu, Institutului Național de Medicică Legală „Mina Mino-vici“ (INML) i s-au cerut puncte de vedere și expertize abia în 2015. Adică la cinci ani de la înregistrarea plângerii penale de către prima-solista Teatrului de Operetă.

Într-un raport al INML trimis procurorilor în martie a.c., se scrie negru pe alb (la pagina 13 din raport) că “ținând seama de evoluția postoperatorie rapidă spre septicemie cu șoc toxicoseptic ce a impus tratament complex și îndelungat, necesitând o cooperare permanentă interdisciplinară între infecționist, ginecolog, reanimator, medic de laborator, internist, pentru suprimarea sepsisului cu tratament antibiotic, chimioterapeutic complex, precum și al dezechilibrelor funcționale și suferințelor organice, apreciem că viața sus-numitei (Amelia Antoniu – n.r.) a fost pusă în primejdie.“

Mai mult, la pagina 16 din același raport sunt menționate „responsabilitățile indivi-duale“. Care, din punct de vedere ale INML, ar aparține managerului, directorului medical și directorului de îngrijiri, dar și medicului curant (Florina Mihalache – n.r.), medicului anestezist și medicului șef de secție, ca și medicului șef al laboratorului.

Un nou caz Amelia Antoniu

Nenorocirea din 2010 nu a folosit la nimic, însă. În iulie anul acesta, o femeie în vârstă de 39 de ani care suferea de cancer de col uterin în fază incipientă, a fost operată la spitalul CF2. Și de data aceasta, procedura chirurgicală a fost coordonată de către medicul Florina Mihalache, devenită între timp Olteiu. La o oră după intervenție, pacienta a suferit o hemoragie internă. Medicii au decis că pacienta are nevoie de o transfuzie. Ceea ce s-a și întâmplat, doar că sângele primit a fost -dintr-o altă grupă sanguină decât a pacientei. O eroare despre care familia susţine că a aflat mult mai târziu, de la medicul anes-tezist.

Potrivit unor surse ale „Ro-mâniei libere“ din interiorul spitalului, în fișa de internare a pacientei la care s-a greșit transfuzia există multe neclarități, ștersături și modi-ficări ale orelor la care s-a început și terminat operația. În plus, nimeni din conducerea spitalului nu a știut că la operație a participat un medic de la un alt spital, respectiv dr. Nicolae Bacalbașa. În urma scandalului iscat, s-au demarat, ca și în 2010, mai multe anchete, însă deocamdată singura măsură concretă imediată a fost amendarea unei asistente cu 700 de lei de către inspectorii sanitari, în urma anchetei Ministerului Sănătății stabi-lindu-se că femeia de 39 de ani a primit o transfuzie greşită de sânge din cauza unei erori de etichetare a testelor pretransfuzionale.

Procurorii țin ancheta în loc

Președintele Colegiului Medicilor din România, doctor -Gheorghe Borcean, a declarat pentru „România liberă“ că „medicul poartă întreaga responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă cu un pacient.” Există în regulamentele medicale regula potrivit căreia, „doctorul, sau spitalul, este comitentul, el poate delega anumite sarcini către o altă persoană numită prepus, dar răspunderea îi aparține”, a precizat acesta.

Profesorul neurochirurg Vlad Ciurea, medic care a efectuat peste douăzeci de mii de intervenții chirurgicale, a fost direct: „Chirurgul este cel care trebuie să verifice absolut tot ce ține de pacient, de la analizele de sânge până la condițiile acestuia. Există cazuri când o parte dintre sarcini îi sunt atribuite de către chirurg medicului anestezist.” În ciuda tuturor opiniilor de la Colegiul Medicilor și a rapoartelor INML, dar și ale altor instituții, cei care ar putea fi vinovați profesează în continuare până la definitvarea anchetei penale. 

 

 

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă