15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialMasa de Crăciun: Atenţie la mărimea porţiilor, concentrarea trebuie să se facă...

Masa de Crăciun: Atenţie la mărimea porţiilor, concentrarea trebuie să se facă pe gustul bun

Mai avem puţin până la Crăciun şi ne pregătim de acest moment festiv inclusiv cu masa tradiţională în familie sau cu prietenii. Cum şi ce ar trebui să consumăm, la ce ar trebui să avem grijă? Câteva recomandări de la expertul în nutriţie Lygia Alexandrescu pentru cititorii România Liberă.

Lygia Alexandrescu: E bucurie mare, o sărbătoare specială şi, într-adevăr, noi, românii, din punct de vedere culinar avem o bucătărie foarte bogată, foarte variată, însă moderaţia trebuie să fie cuvântul de ordine. Categoric se consumă carne de porc, categoric mâncăm tradiţional, însă cantitativ trebuie avută mare grijă mai ales dacă s-a ţinut şi post, dacă s-a mâncat vegetarian. Aşadar, trecerea de la dieta alcalină, cu legume şi fructe multe, trebuie să se facă treptat. Cantităţile vor fi mici –  mici însemnând 100-150 de grame de carne. Chiar dacă e carne mai grea, trebuie gătită, de asemenea, la grătar, la cuptor dacă se poate, şi multă, multă salată să se consume. Avem încă varză nouă, proaspătă, în piaţă. De asemenea, să încercăm să mergem în vizită sau să primim musafiri consumând totuşi un mic dejun sănătos, adică să avem totuşi legume sau fructe în ziua respectivă în aşa fel încât să nu ne înfigem în porţii mari de mâncare.

Pentru că vorbiţi de tentaţia de a ne înfrupta din toate, cât ar trebui să mâncăm fără să ne punem în pericol silueta şi mai ales sănătatea?

Lygia Alexandrescu: Atenţie la mărimea porţiilor, concentrarea trebuie să se facă pe gustul bun, toate mâncărurile să fie consumate într-o atmosferă placută şi nu cantitativ mult. Divizarea meniului trebuie făcută foarte clar, măcar o oră între feluri, pentru că în bucătăria noastră se mănâncă multe feluri şi bune toate. Trebuie să alegem bucăţile de carne mai curate – curcan, chiar şi peşte, sigur chiar şi carne de porc gătită mai dietetic. Sărmăluţele, la fel, se pot găti jumătate carne de porc, jumătate carne de curcan şi orezul să fie brun, în aşa fel încât să avem totuşi şi nişte fibre în această perioadă.        

Cu siguranţă că ni se va face şi sete după atâtea feluri de mâncare. Ce să bem ca să uşurăm digestia sau ce să evităm ca să nu o îngreunăm prea mult?

Lygia Alexandrescu: Categoric se consumă alcool în această perioadă, însă trebuie să monitorizăm foarte bine cantităţile pe care le bem, pentru că există tendinţa ca atunci când vedem paharul gol să-l mai umplem. Deci să avem o măsură exactă a cantităţii consumate. Dacă se poate să alegem vinurile naturale, să nu depăşim media 250-300 de ml la o masă, în aşa fel încât să nu existe migrene şi mahmureală a doua zi.

Şi după o masă copioasă ce urmează?

Lygia Alexandrescu: Niciodată nu ne întindem după masa de Crăciun, este recomandat să ieşim puţin la aer – nici nu este aşa de frig afară în aceste zile – şi o plimbare ne poate ajuta foarte mult şi ne poate ţine departe de camera de gardă a unui spital.  

Iar ca desert ce ar trebuie să alegem, pe lângă cozonac, fără să ni se facă rău?

Lygia Alexandrescu: Cozonacul şi prăjiturile specifice perioadei pot fi prezente în special în prima jumătate a zilei, dimineaţa, un pahar cu lapte şi o felie de cozonac (100-150 de g), sigur e o bombă calorică, dar o dată, de doua ori pe an putem să avem această bucurie. Între mese, atunci când de obicei luăm o gustare, acum putem să consumăm o prăjitură de casă, o plăcintă cu mere sau cu dovleac şi dacă se poate să fie făcute în casă ar fi ideal.

De regulă, după masa de Crăciun urmează o perioadă de relaxare, de discuţii, de glume, în care simţim nevoia să mai “ciugulim” câte ceva. Ce ar trebui să mai ronţăim?

Lygia Alexandrescu: Înainte de toate nu trebuie să uităm de hidratare, adică să bem suficientă apă, în aşa fel încât să putem absorbi nutrienţii şi să trimitem spre eliminare rezidurile. Ceaiurile nu trebuie să lipsească – tot ce înseamnă anghinare, sunătoare sau lavandă, pentru că ne induce o stare de linişte. Şi dacă vine vorba de ronţăit, să ne asigurăm un platou cu legume, dar şi câteva oleaginoase, mă refer aici la nuci sau caju, dar pentru că deja am mâncat multe produse grase, atunci fructele si legumele proaspete, crude ar fi varianta cea mai bună de ronţăit.     

Lygia Alexandrescu este lector doctor, nutriţionist acreditat de Comitetul Internaţional Olimpic.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă