16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialMedicii, obligați să opteze între stat și privat

Medicii, obligați să opteze între stat și privat

Medicii din Constanța ar putea fi obligați, chiar din următoarele zile, să aleagă dacă lucrează la stat sau în privat. Pe scurt, o decizie a unei comisii, formată din doi reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, doi ai Colegiului Medicilor, unul al Casei de Asigurări de Sănătate și unul al Consiliului Județean Constanța (acesta din urmă a avut numai rol de observator), spune că municipiul Constanța și o arie de 25 de kilometri în jurul său nu mai intră în categoria zonelor deficitare din punct de vedere al medicilor specialiști.

“Medicii nu mai pot apărea în două contracte cu Casa de Asigurări. Nu putem încheia contract dacă un medic apare la doi furnizori“, a precizat Aurelia Rădoi, directorul CJAS Constanța. Acest lucru înseamnă că medicii nu vor mai putea nici să lucreze în două locuri la privat. De asemenea, cei care au cabinet medical individual nu vor mai putea avea alt contract cu CJAS.

Și totuși există deficit de medici

Medicii din Constanța nu sunt de acord cu afirmațiile acestei comisii și spun că există deficit de specialiști. “La ora aceasta, județul are, pe o specia­litate extrem de dificilă, cum este hematologia, numai trei specialiști.

În întreaga Dobrogea, deci inclusiv în Tulcea, care are un deficit enorm de doctori, nu există decât cinci oncologi, în condițiile în care nu există aproape zi în care să nu auzi pe cineva care are această boală cruntă“, a declarat Florian Stoian, ex-purtător de cuvânt al Spitalului Județean Constanța, care de câțiva ani lucrează numai în mediul privat.

Fără medici pentru copii

Există și specialități unde lucrurile stau mai rău. Constanța are un singur onco-pediatru, care are o anumită vârstă și care spune că nu mai vine nimeni spre această specialitate extrem de dificilă. De asemenea, Constanța are un singur gastroenterolog de copii, un singur neurolog pentru copii, un singur diabetolog pentru copii. Constanța nu are nici un nefrolog pentru copii. “De unde să aduci cardiologi pentru copii? Un cardiolog pentru copii se naște din două specialități. Trebuie să facă și pediatrie, și cardiologie, deci minimum șapte ani“, spune Florian Stoian.

Spitalul va avea de suferit

Directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Cătălin Grasa, spune că spitalul poate fi afectat destul de grav de această decizie, pentru că o bună parte din medici lucrează și în mediul privat, după program. Acesta spune că sunt specializări, precum neurologie, neurochirurgie, psihiatrie, unde există un deficit mare de specialiști. Doctorii trag și un alt semnal de alarmă: dacă pleacă mulți medici din SCJU, acesta riscă să nu își mai poată îndeplini menirea de spital clinic, deci de unitate care lucrează în parteneriat cu Facultatea de Medicină. În aceste condiții, facultatea va avea, la rândul ei, de suferit.

Ce este nou?

Medicii consultați de „România liberă“ consideră că decizia comisiei, de care aminteam la început, nu este bazată pe fapte concrete. În municipiul Constanța nu s-a mai construit nici un spital nou și nici nu s-a făcut un număr mare de angajări. De aceea, nimeni nu știe pe ce s-a bazat decizia de a considera că pe o arie de 25 de km față de municipiul Constanța nu mai există deficit de medici.

Ce se întâmplă cu pacienții

Medicii spun că cei care vor avea de suferit din cauza deciziei sunt pacienții. “Pacienții urmează medicul“, spun ei. Bolnavii care se vor prezenta în privat nu vor mai putea beneficia de tratament compensat de casa de asigurări dacă medicul lucrează și la stat. 

 

Cele mai citite

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

Familia Regală a României în centrul evenimentelor prilejuite de Ziua de 10 Mai

Ca în fiecare an de 10 Mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu, având alături pe Altețele Lor Regale Principesele Sofia și...
Ultima oră
Pe aceeași temă