13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMedicii de familie acuză Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate de iresponsabilitate...

Medicii de familie acuză Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate de iresponsabilitate în asigurarea sănătății pacienților. CNAS anunţă deblocarea sistemului informatic. Ministerul Sănătăţii face un audit

UPDATE: Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi seară, că sistemul informatic care stă la baza cardului de sănătate nu are deocamdată asigurată mentenanța, dar că acest lucru se va rezolva întrucât “există un contract în pregătire”. 

Şeful Executivului a admis că sistemul cardului de sănătate a fost scump, “probabil și pentru că a fost finanțat din fonduri europene”. “În general, acolo reflexul nostru în trecut a fost că nu ne uitam prea mult la bani. Nu știu cum a fost făcut caietul de sarcini, cum au fost definite condițiile, cerințele pentru acest proiect. Oricum, acesta este sistemul pe care îl avem și trebuie să lucrăm cu el, să vedem cum îl putem îmbunătăți”, a explicat Dacian Cioloş.

UPDATE: Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat joi că este în curs un audit care “va reliefa” problemele care au făcut ca sistemul electronic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să fie nefuncțional.

Potrivit ministrului Sănătății, au existat probleme masive legate de acest sistem electronic. “Au existat probleme masive cu sistemul electronic al Casei de Asigurări. Au existat probleme care țineau de hardware. Sistemul funcționează din nou. Îmi cer scuze, alături de președintele Casei, față de medici și față de spitale, pentru că lucrurile au luat această turnură și sper să nu se mai întâmple”, a mai spus Vlad Voiculescu.

UPDATE: Sistemul cardului național de asigurări de sănătate a fost readus în stare de funcționare, joi, la ora 11,00, iar în continuare sunt luate măsuri tehnice de consolidare a acestuia, anunţă CNAS într-un comunicat de presă.

“Dacă în data de 12 octombrie, pe parcursul întregii zile, s-au prescris 19.000 de rețete online și s-au eliberat medicamentele pentru 16.000 dintre acestea, în ziua de 13 octombrie, până la ora 12,00, s-au prescris 145.000 de rețete online și s-au eliberat medicamentele pentru 129.000 dintre acestea. Totodată, dacă numărul serviciilor medicale raportate și validate online în întreaga țară fost de 300.000 pe tot parcursul zilei de 12 octombrie, în data de 13 octombrie, până la ora 12,00, s-au raportat și validat online 797.000 de servicii medicale”, se menţionează în comunicatul CNAS.

UPDATE: Societatea Națională de Medicina Familiei a inițiat miercuri un sondaj de opinie pentru a verifica starea de funcționalitate a PIAS și percepția acestor probleme la nivelul cabinetelor medicilor de familie. În mai puțin de 24 de ore au răspuns la sondaj peste 1000 de medici de familie, din toate județele țării, cu cabinete în mediul rural și în mediul urban (citeşte AICI rezultatele chestionarului). Sondajul rămâne online până la data de 31 octombrie 2016. Rezultatele finale vor fi prezentate după 1 noiembrie, pe pagina SNMF.

UPDATE: Joi dimineaţa, după mai bine de 72 de ore, sistemul informatic unic integrat (SIUI) al CNAS a devenit parţial funcţional. 

—–

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), organizații reprezentative ale medicilor de familie din România, în numele celor pe care îi reprezintă, acuză CNAS de lipsă totală de transparență și iresponsabilitate în asigurarea sănătății pacienților, prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, dar și a modului greoi în care se desfășoară prescripția medicamentelor în România.

“Ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate de câțiva ani încoace și s-a acutizat în ultimele zile nu mai poate fi tolerat! Conform Legii sănătății, Art. 270, (1) Atribuţiile CNAS sunt următoarele:
b) elaborează, implementează şi gestionează procedurile şi formularele unitare, avizate de Ministerul Sănătăţii Publice, pentru administrarea sistemului de asigurări sociale de sănătate;(…) k) asigură organizarea sistemului informatic şi informaţional unic integrat pentru înregistrarea asiguraţilor şi pentru gestionarea şi administrarea fondului. Considerăm că în acest moment, CNAS încalcă această lege!” – se arată într-un comunicat de presă comun.


Citeşte şi: Haos în sistemul de sănătate. Casa de Asigurări caută soluţii pentru remedierea defecţiunilor din reţeaua informatică
               
Cele două organizaţii profesionale ale medicilor de familie susţin că au mai atras atenția public, că în Contractul-cadru, pe baza căruia se contractează întreaga activitate din sistemul de sănătate, există nenumărate obligații, sancțiuni și imputări pentru furnizorii de servicii medicale referitoare la sistemul informatic, dar CNAS nu are nici obligații, nici sancțiuni în privința nefuncționării sistemelor informatice. 

“Legiuitorii nu au prevăzut și nu au acceptat proceduri sau soluții de rezervă de validare și raportare în condițiile în care PIAS nu funcționează. Această situație nu mai poate fi tolerată! Nu mai acceptăm să ne asumăm riscul de a lucra offline când sistemele nu funcționează, deoarece riscăm imputarea unor sume impresionante. Serviciile efectuate în afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea (rețete, trimiteri). Pacienții noștri sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor grave disfuncționalități, iar noi suntem nevoiți să fim părtași la un atac la dreptul bolnavilor de a-și primi medicamentele de care au nevoie! Accesul le este îngrădit suplimentar la acestea din cauza unor protocoale adesea ridicole pentru a limita prescrierile. Medicii nu pot prescrie medicamente banale, pacienții sunt puși pe drumuri după scrisori medicale, listele de medicamente  au ajuns enciclopedii codificate, pline de restricții și piedici” – se precizează în comunicat.
               
Reprezentanţii medicilor de familie menţionează și “frânele administrative impuse tot de CNAS (calitatea de asigurat, valoarea pensiei, semnături și declarații, desele avarii ale PIAS șamd). Nu mai practicăm o profesie liberală, iar pacientul nu mai este de mult în centrul atenției și siguranța lui este discutabillă,  prin ingradirea accesului la îngrijiri și terapie. Medicii sunt șantajați cu controale abuzive și interpretări excesive ale unor prevederi legale și primesc sancțiuni care îi deprofesionalizează. Umilințele au atins cote maxime în aceste ultime zile, în care a trebuit să pierdem nopți pentru a nu risca imputari si a incerca validarea muncii noastre de peste zi”.
               
Totodată, cele două organizaţii profesionale ale medicilor de familie “solicită tratarea cauzei si nu a efectului acestor anomalii, demiterea celor responsabili, cercetarea modului în care a fost conceput și achiziționat Sistemul informatic, pedepsirea vinovaților și găsirea unei soluții de urgență pentru funcționarea sistemului de sănătate la parametri optimi”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă