6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMedicii ieșeni au ieșit în stradă. Ce nemulțumiri au

Medicii ieșeni au ieșit în stradă. Ce nemulțumiri au

Aproximativ 50 de medici și rezidenți au protestat, marți, la Iași, și au cerut condiții mai bune de muncă, salarii mai mari, dar şi desfiinţarea oricărei forme de recompensă oferită de către pacient, relatează Mediafax

Cele aproximativ 50 de persoane s-au adunat în Piața Națiunilor din fața Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași începând cu ora 13.00, în zonă fiind prezente și echipaje de jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali.

“Nu dorim şpagă şi nici legalizarea ei, dorim modernizarea sistemului medical, dorim salarii după responsabilitate, dorim să putem oferi un act me­di­cal de calitate pacienţilor noştri, dorim o administra­re eficientă a fondurilor din sănătate, dorim elimina­rea risipei din sistemul medical”, se arăta în manifestul prin care medicii și-au anunțat protestul.

Citește și: Medicii protestează, marți, în fața Guvernului. Ce nemulțumiri au

Medicii au avut pancarte cu mesaje precum “Vrem condiții optime pentru a îngriji pacientul!”, “Banii sănătății să rămână la Sănătate”, “Vrem venituri decente”, “Demnitate în sănătate” şi “Vrem medici bine pregătiți”. Ei aveau în plan să organizeze un marş până în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate din Copou, dar acesta a fost amânat fiindcă nu aveau autorizație.

“Mărirea salariilor este un pas prea mic, dar este bun și atât, pe moment. Gândiți-vă că prin această creștere de 25% nu se face decât o reparație, crescând nivelul salariilor la nivelul celor din 2012, când pe lângă cei 25% noi am pierdut aproape 70% din sporuri, deci scăderile au fost și mai mari. E un început, să vedem despre ce va fi vorba”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, unul dintre medicii prezenți la protest.

Într-o serie de mesaje afișate pe panouri în fața universității, protestatarii au cerut desființarea oricărei forme de recompensă oferită de către pacient, clarificarea statutului juridic al medicului, implicarea Colegiului Medicilor din România și a autorităților în refacerea prestigiului profesiei, în protejarea medicilor de agresiunile fizice sau verbale ale pacienților sau mass-media, dar și deblocarea posturilor din spitale și finanțarea acestora din bugetul Ministerul Sănătății pe o perioadă determinată.

Citește și: Legalizarea șpăgii – refuzată de medici, criticată de experţi

După ce au stat aproximativ 60 de minute în fața universității, aceștia s-au retras într-un amfiteatru unde au continuat dezbaterile cu privire la măsurile care ar fi trebui luate de către Ministerul Sănătății.

Guvernul a aprobat, miercurea trecută, ordonanţa de urgenţă privind majorarea salariilor din sistemul sanitar cu 25%, măsura urmând să fie aplicată de la 1 octombrie, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

“Măsura a fost luată de Guvern în scopul creșterii motivării personalului din sistemul public sanitar și, implicit, a stopării migrației cadrelor medicale către locuri de muncă din străinătate”, preciza Guvernul într-un comunicat.

Prin actul normativ se majorează cu același procent, respectiv 25%, cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

De aceste creșteri salariale va beneficia personalul din unitățile sanitare publice cu și fără paturi, centrele de diagnostic și tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncționale, unitățile specializate de urgență și transport sanitar publice, inclusiv unitățile sanitare aflate în subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităților penitenciare, personalul din rețeaua de medicină școlară, asistență medicală comunitară, precum și alte unități sanitare și medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății. De asemenea, de aceste majorări salariale beneficiază și personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și a serviciilor de expertiză medicale aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii.

Pe de altă parte, Gvernul nu a discutat, în şedinţa de miercurea trecută, proiectul de lege privind eliminarea răspunderii penale pentru personalul din sănătate care primeşte “contribuţii suplimentare”, aşa cum declara premierul Victor Ponta anterior.

Premierul i-a cerut ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, să elaboreze un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuţiile primite de la pacienţi nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate, astfel încât aceştia să nu mai fie consideraţi funcţionari publici şi anchetaţi penal în cazul primirii unor “contribuţii suplimentare” din partea pacienţilor.

“Vreau să lămuresc şi să fie foarte clar: medicii nu mai sunt funcţionari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanţa 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcţionarilor publici. Legea a fost de altfel aprobată de către Parlament, deci, din punctul acesta de vedere, pe Statutul medicului, nu avem ce să schimbam. În plus, e vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul Justiţiei, care a fost la întrevederi şi care, împreună cu reprezentanţii sistemului medical, va veni cu un proiect de lege, nu cu o ordonanţă de urgenţă, pentru că e o chestiune totuşi delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament şi reglementată într-o formă mult mai bună”, susținea premierul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă