15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialMedicii români, obligaţi să lucreze şi 70 de ore pe săptămână

Medicii români, obligaţi să lucreze şi 70 de ore pe săptămână

Colegiul Medicilor Alba a solicitat Ministerului Sănătăţii revizuirea legislaţiei în ceea ce priveşte efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, care în forma actuală îi transformă pe medici în nişte ‘roboţei’ care nu mai dau randament, lucrând şi 70 de ore pe săptămână, în caz contrar urmând să se adreseze instanţei, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Colegiului, Ioan Susan. 

“Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 870 din 1 iulie 2004 este un ordin care nu respectă Codul muncii şi Directiva europeană şi din acest motiv noi nu acceptăm aceste lucruri şi nu mai vrem să lucrăm în aceste condiţii. Acest ordin te transformă în nişte roboţei, prin nerespectarea timpului de lucru şi a timpului de odihnă. Dacă la Codul muncii este prevăzut ca un salariat să lucreze 40 de ore pe săptămână, cu orele suplimentare 48 de ore, în sistemul medical acest lucru nu se respectă, pentru că avem colegi care au adunat şi 70 de ore pe săptămână, adică 280 de ore pe lună. În condiţiile astea, ce randament mai dai? Nu prea mai dai”, a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor Alba, care este medic chirurg.

Citeşte şi: Încă un medic român, mort la datorie. Sistemul sanitar, un pericol

Ioan Susan a adăugat că Inspecţia Muncii face controale în diverse domenii, nu şi în sistemul medical. “Se fac controale de la Inspecţia Muncii la taximetrişti, la transportatori. De ce în sistemul medical nu se fac controale? Este o întrebare”, a adăugat Susan. Potrivit Agerpres, el a mai spus că nici salarizarea orelor de gardă nu ar fi corectă. “Ei se folosesc de un artificiu într-un articol. Pun un paragraf că orele de gardă nu sunt ore suplimentare. Dar ce sunt”, a întrebat preşedintele Colegiului Medicilor Alba. 

Susan a adăugat că, dacă nu va fi modificat acest ordin după demersul de la Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor se va adresa Curţii de Apel, la secţia de contencios administrativ. “În prezent, personalul medico-sanitar nu beneficiază de condiţii de muncă şi de venituri salariale care să îl motiveze să îşi desfăşoare activitatea în unităţi sanitare din ţara noastră. În plus, în legislaţia actuală există numeroase neconcordanţe, lacune sau chiar situaţii de încălcare a actelor normative superioare. Prin prezenta cerere dorim să evidenţiem câteva dintre aceste nereguli şi să vă solicităm rectificarea lor”, se menţionează în cererea transmisă ministerului de resort. 

Colegiul Medicilor Alba solicită modificarea a trei articole din Regulamentul din 1 iulie 2004 privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, aprobat prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 870 din 1 iulie 2004, şi din Regulamentul din 26 mai 2010 privind acordarea sporurilor la salariile de bază, în conformitate cu prevederile notei din anexa nr. II/2 la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a Pagina 2 din 11 personalului plătit din fonduri publice, aprobat prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 547 din 26 mai 2010. 

În documentul trimis ministerului se arată că, în conformitate cu Statutul propriu, Colegiul Medicilor Alba este în măsură a solicita rectificarea textelor normative defectuoase care au potenţialul de a aduce prejudicii medicilor.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Încă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au...

One United Properties își umflă artificial profitul vânzând apartamentele către firmele pe care le deține. Implicat este și un bogătaș elvețian

Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu susțin că profitul dezvoltatorului pe care îl dețin, One United Properties, va fi de 525 milioane de...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă