10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAsociațiile de pacienți contestă metodologia prețului la medicamente. Ei atrag atenția că...

Asociațiile de pacienți contestă metodologia prețului la medicamente. Ei atrag atenția că românilor le este pusă viața în pericol

Asociaţiile de pacienţi cer retragerea urgentă a noii metodologii de calcul al preţului la medicamente, care le-ar pune românilor viaţa în pericol.

Pacienţii din România, prin vocea celor mai importante asociaţii care îi reprezintă, solicită retragerea urgentă a noii metodologii de calcul al preţurilor medicamentelor. Această metodologie ar încălca dreptul pacientului din România de a-i fi ocrotită sănătatea de către stat, precum şi iniţierea unui proces consultativ autentic cu pacienţii români. Aceştia acuză faptul că noile mecanisme de calcul al preţurilor, prevăzute prin proiectul de hotărâre de guvern care urmează să reglementeze scăderea preţului la medicamente, îi vor lăsa fără tratament, într-un cadru în care accesul la terapia medicamentoasă este oricum limitat. 

La unison, reprezentanţii pacienţilor atrag atenţia autorităţilor asupra gravităţii situaţiei cu care România se confruntă în acest moment cu privire la accesul la tratament, determinând dispariţia de pe piaţa românească a unui număr mare de medicamente, necesare în tratarea unor boli cronice. O metodologie de calcul al preţurilor medicamentelor viabilă, care are în vedere calitatea vieţii pacientului şi prelungirea acesteia, reprezintă o etapă vitală în asigurarea accesului la tratament la standarde europene, mai ales pentru pacienţii cronici.

Organizațiile de pacienți, supărate pe Voiculescu

Cele mai importante cinci alianţe de organizaţii de pacienţi din România (Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Asociaţia Naţională pentru Protecția Pacienților, Asociația Pa-cienților cu Afecțiuni Auto-imune şi Asociația Trans–plan-taților din România) au participat pe 19 octombrie la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătăţii cu privire la noua metodologie de calcul a preţurilor medicamentelor.

„Realitatea celor trei minute alocate pentru a ne apăra dreptul la viaţă, prin acces la tratament, ne-a pus în imposibilitatea susţinerii tuturor argumentelor în favoarea pacienţilor şi nevoilor lor“, atrag atenţia alianţele de organizaţii de pacienţi din România. Acestea solicită retragerea urgentă a acestei propuneri de metodologii de calcul a preţurilor şi iniţierea unui proces consultativ autentic cu pacienţii români, care sunt categoria cea mai afectată de noua modalitate de calcul al preţurilor. În acest context, asociaţiile de pacienţi au lansat şi o scrisoare deschisă intitulată sugestiv „Ministrul PR versus dreptul la viaţă: cum se negociează  sănătatea românilor în 3 minute“.

Acuze: acces limitat la medicamente

Radu Gănescu, preşedintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a declarat, pentru RL, următoarele:  „Noi toţi am consi-derat că, la acest moment, nu avem nici un avantaj prin această modificare de preţuri, adică credem că, din punctul nostru de vedere, al asociaţiilor de pacienţi, accesul la medicamente va fi şi mai limitat în viitor. Vă dau un exemplu relevant: Hotărârea mai scade încă o dată preţurile medicamentelor cu 35% la anumite produse. Deci nu poţi să vii cu o HG care ne va schimba viaţa tuturor şi s-o pui în aplicare într-o săptămână. Nu mi se pare normal să nu poţi avea o discuţie coerentă cu toţi actorii implicaţi şi în primul rând cu reprezentanţii pacienţilor. Nu poţi să schimbi viaţa unor oa-meni într-o săptămână!“. 

Exportul paralel de medicamente golește farmaciile

„Speranța de viață în România este de 59 de ani. Dacă nu ești pacient cu o boală cronică, când poate fi oricât, în funcție de loteria la care se joacă viața ta, la momentul respectiv. Pentru că, dincolo de prețul medicamentelor și a unor cifre sterile, aici vorbim de vieți de oameni, de calitatea acestor vieți, de milioane de secunde de teroare, alături de cei dragi, când ajungi în farmacie sau în spital și ți se spune că tratamentul de care depinde viața ta nu există“, se atrage atenţia

într-un comunicat de presă comun. Printre argumentele invocate de asociaţiile de pacienţi împotriva susţinerii metodologiei de calcul al preţurilor la medicamente propusă de Ministerul Sănătăţii se numără faptul că toate reducerile de prețuri la medicamente de până acum au dus la retragerea a peste 1.500 de medicamente din farmacii, 65% din cauza exportului paralel. Astfel, medicamentele sunt reexportate și nu se găsesc în farmaciile din România. 

FATAL. Medicamente vitale, necomercializate

Potrivit informațiilor furnizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, rezultă că în cazul a 274 de notificări de necomercia-lizare din partea deținătorilor de autorizație de punere pe piață, corespunzătoare unui număr de 159 denumiri comune internaţionale (DCI), aceste medicamente reprezintă singura alternativă autorizată pentru respectiva denumire comună internaţională. „Este vorba despre medicamente ce se adresează în principal domeniilor neurologic, oncologic, infecțioaselor, cardiovascular“, se arată într-un comunicat de presă comun.

De asemenea, asociaţiile de pacienţi avertizează: „prin restricționarea accesului la tratament ne este încălcat dreptul la ocrotirea sănătății, care este garantat prin Constituție. Se iau decizii în numele nostru fără a fi întrebați care sunt nevoile noas-tre şi fără a se ţine cont de nevoile noastre reale. Declarațiile privind drepturile și libertățile noastre de cetățeni continuă să fie vorbe goale, fără un fond real“.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...

Novak Djokovic a câștigat Premiul Laureus rezervat celui mai bun sportiv al planetei

Liderul clasamentului ATP Novak Djokovic a fost ales sportivul anului în cadrul celei de-a 25-a ceremonii a Premiilor Laureus, Oscarurile pentru sport, desfăşurată luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă