15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul Sănătăţii: România nu a avut niciun caz de Ebola

Ministerul Sănătăţii: România nu a avut niciun caz de Ebola

În România nu au fost înregistrate cazuri de infecţie cu virusul Ebola, dar autoritățile sunt în alertă în contextul epidemiei din Africa de Vest, informează Ministerul Sănătății.

"România nu a avut şi nu are înregistrate cazuri de infecţie cu virusul Ebola, dar situaţia existentă în Africa de Vest privind apariţia focarelor de infecţie cu virusul Ebola se află în atenţia şi monitorizarea autorităţilor din România încă din luna februarie 2014", a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat oficial.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a transmis către Unităţile de Primiri Urgenţe informări privind simptomatologia afecţiunii pentru creşterea gradului de vigilenţă. De asemenea, s-au transmis informări şi către Poliţia de Frontieră.

România nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, ca urmare pasagerii din aceste direcţii ajung pe alte aeroporturi unde se efectuează monitorizări.

”În acest moment, recomandăm populaţiei să respecte recomandările Centrului Naţional de Boli Transmisibile şi cele ale MAE privind călătoriile în zonele afectate. Astfel, cetăţenii UE care călătoresc sau locuiesc în ţările afectate pot elimina riscul îmbolnăvirii în cazul în care evită: contactul direct cu sangele sau fluidele persoanelor infectate sau cadavrelor cu virus Ebola; contactul strâns sau manipularea de animale sălbatice vii sau moarte cum ar fi maimute, antilope, aricii, liliecii sau carnea acestora; contact sexual neprotejat cu o persoană infectată sau cu o persoană convalescentă; contactul cu obiecte, cum ar fi ace, care au fost contaminate cu sânge sau alte fluide biologice", a mai precizat MS.

Totodată, călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.

Medicii sunt sfătuiţi să ia în considerare posibilitatea unei infecţii cu virusul Ebola la persoanele care prezintă simptome compatibile şi care au revenit din zonele afectate.

Epidemia de Ebola, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone, trei ţări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă