13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMinisterul Sănătății va comunica măsuri de igienă pentru școli, după cazurile de...

Ministerul Sănătății va comunica măsuri de igienă pentru școli, după cazurile de îmbolnăvire din județul Argeș

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a anunţat că instituţia pe care o conduce, împreună cu Ministerul Educaţiei, vor pregăti un set de măsuri de igienă care vor fi comunicate în şcoli, informează Agerpres.

Decizia are în vedere respectarea normelor de igienă și este luată în contextul cazurilor de sindrom hemolitic-uremic apărute la mai mulţi copii. 

“L-am contactat pe domnul ministru Curaj şi specialiştii noştri împreună cu ai lor pregătesc un set de măsuri care va fi comunicat prin inspectorate şi în şcoli. Măsuri de igienă, de respectare a normelor vizând copiii, modul în care să se desfăşoare activitatea. Sunt lucruri care sunt normale, dar pe care trebuie să le repetăm de fiecare dată când se impune şi mai ales în această situaţie, pentru a face apel la responsabilitate şi din partea părinţilor şi a educatorilor şi a medicilor. Nu e vorba de activităţi medicale, ci despre măsurile care trebuie urmate şi sfaturile pe care le dăm părinţilor şi copiilor. În şcoală – în această situaţie – având în vedere că am trecut prin aceste zile în care s-au şi afirmat lucruri care nu corespund realităţii. Tocmai de aceea elaborăm acest set de măsuri pe care îl recomandăm tuturor”, a spus ministrul, prezent, sâmbătă, la Spitalul Marie Curie. 

El a făcut un apel la responsabilitate şi din partea cadrelor medicale, astfel încât cazurile de diaree severă cu complicaţii să fie transferate către centrele specializate, aşa cum este şi Spitalul Marie Curie din Capitală. 

“Nu critic în niciun fel enormul efort susţinut al colegilor noştri, pentru care le mulţumesc. Nu am criticat în niciun fel modalitatea de recepţie a cazurilor, de tratare a lor, dar atunci când se impune ele trebuie transferate către centrele superioare, aşa cum se întâmplă în orice ţară din această lume”, a precizat ministrul. 

În contexul în care vineri au fost date publicităţii concluzii preliminare ale Corpului de control al premierului, în legătură cu situaţia copiilor cu afecţiuni grave, transferaţi la Spitalul Marie Curie, ministrul a precizat că a făcut deja precizări legate de modul în care anumite probleme de management “nu au funcţionat”. 

Pe de altă parte, Corpul de control al premierului şi Corpul de control al ministrului Sănătăţii desfăşoară activităţi de verificare şi în ce priveşte situaţia copilului adus, miercuri, de la Mioveni la Spitalul “Marie Curie”, în acest caz confirmându-se suspiciunea de sindrom hemolitic-uremic. 

Ministrul a menţionat că în ultimele 24 de ore au mai fost raportate 12 cazuri de boală diareică acută, dar nu de sindrom hemolitc uremic. El a reiterat apelul la responsabilitate şi în cazul părinţilor subliniind importanţa respectării normelor de igienă şi de prepare a mâncării.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă