25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialMinisterul Sănătăţii vrea să introducă 700 de posturi noi pentru ambulanţă şi...

Ministerul Sănătăţii vrea să introducă 700 de posturi noi pentru ambulanţă şi medicii rezidenţi

Ministerul Sănătăţii a anunţat că intenţionează să suplimenteze numărul de posturi pentru unităţile finanţate de la bugetul de stat, astfel vor fi suplimentate 500 de posturi pentru serviciile de ambulanţă şi 200 pentru medicii rezidenţi, propunerea fiind cuprinsă într-un proiect de modificare a organizării şi funcţionării instituţiei, transmite Mediafax.

Propunerile sunt cuprinse într-un proiect legislativ de modificare a Hotârii de Guvern nr.144/2010, privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, postat pe site-ul instituţiei şi aflat în consultare publică până pe 23 decembrie.

Această decizie a fost luată după consultarea listerlor concursurilor de rezidenţiat, unde s-a constatat faptul că “pe posturile în specialităţi paraclinice, epidemiologie, igienă, medicină de laborator, precum şi în medicină de urgeţă sau medicină de familie,” rezidenţii optează pentru cele din serviciile de ambulanţă sau direcţii de sănătate publică.

Întrucât numărul de posturi alocat acestor instituţii este insuficient pentru încadrarea medicilor rezidenţi este necesară suplimentarea numărului de posturi în vederea încadrării medicilor rezidenţi care vor promova concursul de rezidenţiat şi care doresc să ocupe posturi în unităţile finanţate integral de la bugetul de stat. Astfel propunem suplimentarea numărului de posturi alocate medicilor rezidenţi cu 200 posturi care să permită încadrarea medicilor care aleg posturi în specialităţi deficitare în unităţi finanţate integral de la bugetul de stat, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că impactul, pentru cele 200 de posturi, ar fi de puţin peste 500.000 de lei pe lună, fără cote, peste 600.000 de lei lunar având cotele incluse.

Suplimentarea cu 500 de posturi pentru serviciile de ambulanţă a fost propusă după ce o analiză a Comisiei interministerială pentru suport tehnic a arătat că, pentru unele servicii de ambulanţă, numărul de personal medical raportat la numărul populaţiei este mai mic de 90% faţă de media naţională.

Dacă propunerea va trece, numărul maxim de posturi la unităţile finanţate integral de la bugetul de stat ar urma să fie de 18.196. Impactul bugetar ar urma să fie de 189.000 de lei lunar şi ar putea fi acoperit integral din venituri proprii.

Cele mai citite

Anunț despre starea de sănătate a lui Robert Fico. Cum se simte premierul Slovaciei

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este în uşoară ameliorare, a anunţat vineri spitalul unde este internat premierul, transmite AFP, care este...

DGA și mascații au descins la Râmnicu Sărat! Acuzații de corupție

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale al IPJ Buzău, au...

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...
Ultima oră
Pe aceeași temă