15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a dat DEMISIA. Premierul Cioloş va fi...

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a dat DEMISIA. Premierul Cioloş va fi ministru interimar

UPDATE 18.15: Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul prin care ia act de demisia lui Patriciu Achimaş-Cadariu din funcţia de ministru al Sănătăţii, precum şi pe cel prin care premierul Dacian Cioloş preia interimatul la această instituţie. "Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 9 mai, decretul prin care ia act de demisia din funcţia de Ministru al Sănătăţii a domnului Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu. De asemenea, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru numirea domnului Dacian Julien Cioloş, prim-ministru al Guvernului României, ca ministru interimar al Sănătăţii", informează Administraţia Prezidenţială.

UPDATE 16.05: Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klem, a cerut autorităţilor române să acorde mai multă importanţă sistemului sanitar, în contextul scandalurilor din ultima vreme din sănătate. 

„Sănătatea este o mare provocare pentru România aşa cum, tragic şi din nefericire, au demonstrat, din nou, evenimentele din ultimele săptămâni. Şi vreau să încurajez atât Guvernul român, cât şi societatea civilă să acorde importanţa cuvenită îmbunătăţirii infrastructurii sanitare şi performanţelor sistemului sanitar”, a spus Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti. 

UPDATE 15.40: Ministrul demisionar al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a explicat, luni, într-o conferinţă de presă, că a decis să-şi dea demisia din cauza unor "diferenţe de abordare" cu premierul Cioloş legat de problema dezinfectanţilor folosiţi în spitale, el susţinând că a fost interpretată greşit ca o minciună declaraţia sa privind cele cinci procente neconforme din testele de sanitaţie pentru produsele Hexi Pharma.

UPDATE 15.35: Problemele "profunde" ale sistemului de sănătate nu se rezolvă printr-o demisie, a declarat luni preşedintele Klaus Iohannis, precizând că trebuie identificate rapid mijloace pentru a proteja oamenii care se tratează în spitalele din ţară. "Corupţia şi prosperitatea nu au loc împreună. Iar prosperitatea fără sănătate nu există. Suntem într-un moment de criză majoră pentru sistemul sanitar cu implicaţii serioase asupra vieţii românilor. Problemele profunde ale acestui sistem nu se vor rezolva doar printr-o demisie sau prin măsuri punctuale, ci reclamă soluţii durabile, cu efecte concrete şi un plan pe termen lung. Avem obligaţia să identificăm rapid mijloace pentru a proteja oamenii care se tratează în spitalele din ţară. Sunt în permanentă comunicare cu prim-ministrul pe acest subiect ", a declarat Iohannis, la recepţia de la Cotroceni de Ziua Europei. 

UPDATE 14.30: Dr Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, a declarat pentru România Liberă că demisia ministrului Patriciu Achimaş Cadariu poate fi considerată o demisie de onoare, în condiţiile în care au fost demonstrate încercările de manipulare a opiniei publice în scandalul dezinfectanţilor. "Ministrul face parte dintr-un guvern care a venit ca urmare a tragediei de la Colectiv, în care mulţi răniţi şi-au pierdut viaţa fin cauza infecţiilor nozocomiale, şi nu a luat nici o măsură ca să rezolve şi nu poate invoca incoerenţa legislaţiei în condiţiile în care avea la dispoziţie mecanismul ordinului de ministru pentru a adopta măsurile necesare".

Dr Tănase a mai spus că "am ajuns la un moment în care vedem că suntem într-un colaps al sistemului de sănătate şi trebuie să ne decidem încotro o luăm, iar în lunile următoare trebuie făcuţi nişte paşi pentru schimbare, de la care sistemul să nu se mai poată întoarce la momentul în care este acum, care nu convine nimănui, cu excepţia celor care profită din aceste căpuşeli ale sistemului de sănătate".

El a precizat că participă din partea Alianţei Medicilor în grupul de lucru, convocat de premierul Dacian Cioloş, format din 16 reprezentanţi ai specialiştilor din sănătate, care vor căuta soluţii pe termen scurt, mediu şi lung penru rezolvarea crizelor din sistemul medical.

UPDATE 14.10: Biroul de presă al Ministerului Sănătăţii anunţă că ministrul demisionar Patriciu Achimaş Cadariu va face declaraţii de presă, la ora 15.00.

UPDATE 13.20: Prim-ministrul Dacian Ciolos a convenit, împreună cu președintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătății pentru a coordona direct și a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate. Totodată, astăzi, 9 mai, a avut loc o primă reuniune a grupului de lucru al premierului pentru elaborarea Planului tactic din sistemul de sănătate.

UPDATE 12.05: Premierul Dacian Cioloş a acceptat demisia lui Patriciu Achimaş Cadariu şi, potrivit unui comunicat de presă, va înainta o propunere pentru un nou ministru al Sănătăţii: "Am acceptat astăzi demisia domnului Patriciu Achimaş Cadariu din funcţia de ministru al Sănătăţii. În perioada următoare voi înainta domnului preşedinte al României Klaus Iohannis propunerea pentru un nou ministru al Sănătăţii".

====

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a dat demisia în urma scandalului legat de dezinfectanții diluați din spitale. Surse de la minister spun că și-a scris demisia și o va trimite premierului Dacian Cioloș.

Demisia ministrului Patriciu Achimaș Cadariu survine în plin scandal legat de dezinfectaţii diluaţi de la firma Hexi Pharma, după mai multe anchete jurnalistice. Speciliştii din sănătate, dar şi societatea civilă au participat vineri şi sâmbătă, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la mitinguri în care a fost cerută demisia ministrului Cadariu.

Sub presiunea mediatică, premierul Dacian Cioloş a declarat că va face sănătatea prioritatea mandatului său în următoarele şase luni şi a convocat sâmbătă la guvern o şedinţă cu specialiştii din sănătate, pentru a găsi o soluţie în această situaţie. La această reuniune ministrul Cadariu a lipsit, fiind la Cluj în weekend.

Mandatul ministrului Cadariu a fost marcat şi de un alt scandal de amploare, după ce zeci de copii din Argeş au fost diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic, mai mulţi bebeluşi pierzându-şi viaţa.

În plus, mai multe organizaţii sindicale şi profesionale ale angajaţilor din sistemul sanitar i-au reproşat lipsa de implicare în soluţionarea nemulţumirilor salariale şi a celor legate de condiţiile de lucru. La fel, şi asociaţiile de pacienţi au reclamat lipsa unui dialog cu autorităţile din domeniul medical. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Maia Sandu speră ca Republica Moldova să intre în UE “până în 2030”

Președinta Maia Sandu le-a spus cetățenilor Republicii Moldova că țara lor ar putea fi primită în Uniunea Europeană până în anul 2030. "Depinde de noi...

Creditele ipotecare au crescut cu 29% în primul trimestru din 2024

Creditele ipotecare noi acordate în primele trei luni ale acestui an au totalizat aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel naţional, în creştere cu...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă