9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Sănătăţii confirmă dezvăluirile României libere: Câți bani va obține statul prin...

Ministrul Sănătăţii confirmă dezvăluirile României libere: Câți bani va obține statul prin reducerea preţurilor la medicamente

Într-un interviu pentru HotNews, ministrul Sănătăţii confirmă dezvăluirile României libere referitoare la preţurile la medicamente mai mari decât prevede legea. Nicolae Bănicioiu recunoaşte practic şi lipsa unei preocupări reale în minister pentru această problemă: „Doi oameni şi jumătate trebuie să verifice peste 6.000 de preţuri“.

În ediția de ieri, România liberă a publicat o listă cu peste 80 de medicamente vândute pe piața autohtonă cu preţuri şi de şapte ori mai mari decât în alte ţări europene, deşi legea interzicea acest lucru. Un număr de douăzeci de astfel de medicamente avea prețuri de cel puțin două ori mai mari decât plafonul maximal impus de Ministerul Sănătății prin Ordinul 75/2009 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman.

Ministrul “nu am avut timp“

În aceeaşi zi, Bănicioiu a acordat un interviu unui portal de ştiri în care pozează în „luptător“ împotriva companiilor farmaceutice. Bănicioiu mai susţine că „premierul Victor Ponta nu a fost informat că producătorii de medicamente nu respectă legea deoarece miniștrii Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi predecesorii lui, nu au adus această problemă în Guvern“. Bănicioiu este ministru din luna martie a anului 2014, adică de aproape un an de zile și nici el nu a adus această problemă în guvern deși o cunoștea foarte bine. Ministrul a aprobat un document intitulat „Referat de aprobare“ în conformitate cu “decizia conducerii Ministerului Sănătăţii de îngheţare a preţurilor la medicamente pentru o perioadă de încă trei luni“. Documentul (aproape identic cu unele semnate de Nicolăescu) prevede și un angajament: „începând cu data de 1 octombrie 2014 se impune elaborarea unei noi ediții de catalog care să cuprindă prețurile medicamentelor cuprinse în ultima ediție a Catalogului Național al prețurilor medicamentelor de uz uman, precum și prețurile produselor nou-avizate/reavizate în perioa-da 12 iunie–12 septembrie 2014“. Ulterior, a fost emis și un ordin (Ordinul nr. 1523/2014) prin care se decidea înghețarea prețurilor până la 31 martie 2015. În interviul pentru Hotnews, ministrul spune că lucrează la reducerea prețurilor din luna septembrie.

Nici măcar companiile farmaceutice nu încercau să acopere faptul că prețurile la medicamente sunt înghețate. Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu, ne-a confirmat că prețurile la medicamente sunt înghețate din 2012.

Doi angajați pentru 250 milioane euro

Trebuie remarcat că Bănicioiu susține că nu a avut timp să rezolve chestiunea medicamentelor scumpe deoarece când a venit la conducerea Ministerului Sănătății a avut foarte multe probleme de rezolvat. În același interviu Bănicioiu a confirmat ceea ce RL a scris în ediția de ieri și anume că parchetul sau DNA va stabili responsabilul pentru faptul că în ultimii cinci ani pacienții români au plătit sume mult mai mari de bani decât cele prevăzute prin lege.

Bănicioiu a spus că doar „doi an-gajați și jumătate“ verifică dacă firmele farmaceutice își aliniază prețul conform legii. Această afirmație care se vrea o scuză, este de fapt o bilă neagră pentru Bănicioiu care într-un an de zile putea angaja mai mulți oameni.

Mai ales investiția în resursa umană se va întoarce însutit, deoarece prin reglarea prețurilor, la buget s-ar aduce 250 milioane euro, potrivit aceluiași Bănicioiu.

Deși are doar „doi oameni şi jumătate“ care controlează prețurile, Bănicoiu promite controale pe distribuitori, pe farmacii, făcute de Minister, CNAS și Agenția Națională a Medicamentului. Bănicioiu a precizat că urmează să interzică exporturile paralele, lucru care s-a mai încercat și în mandatul de ministru al lui Vasile Cepoi. Când a fost întrebat: „de ce România este singura țară din Uniunea Europeană unde distribuitorilor li se permite să dețină și farmacii?“, Bănicioiu a răspuns că nu a avut timp să pună în aplicare o lege existentă și care ar regla acest aspect.

Contactat de RL, directorul de cabinet al ministrului Sănătății ne-a precizat că va încerca să ne intermedieze o discuție cu Nicolae Bănicioiu pe acest subiect, care nu s-a mai materializat.

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă