15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMS a interogat medicii de la Maternitatea ”Elena Doamna” Iași: Nu va...

MS a interogat medicii de la Maternitatea ”Elena Doamna” Iași: Nu va exista toleranță față de eventuale nereguli

Corpul de control de la Ministerul Sănătății, format din secretarul de stat Dorel Săndesc, medicul Diana Cimpoeșu, șeful UPU-SMURD de la Spitalul de Urgență ”Sfântul Spiridon” din Iași, și Lucian Indrei, directorul Direcției de Sănătate Publică, a făcut, marți, verificări la Maternitatea ieșeană ”Elena Doamna“, după ce un bebeluș a murit la naștere în noaptea de 8 spre 9 septembrie, informează Mediafax.

Astfel, cadrele medicale implicate în supravegherea sarcinii mamei bebelușului mort, conducerea maternității și părinții nou-născutului au fost interogați de membrii echipei de control, urmând să fie întocmit un raport după consultarea documentelor și finalizarea necropsiei.

”Am solictat o serie de documente și rapoarte pe care le vom primi de la conducerea spitalului. Așteptăm rezultatul și în funcție de aceste date se vor lua măsuri și vreau să vă asigur că nu va exista toleranță față de neregulile pe care le vom constata. Atât Ministerul Sănătății, cât și Consiliul Județean Iași sunt hotărâte să ia toate măsurile cu exigență maximă pentru a corecta anomaliile constatate și a preveni apariția unor drame pe viitor“, a declarat, marți, Dorel Săndesc, secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, a declarat, marți, că nu va fi permisă o mușamalizare a cazului, precizând că vor exista schimbări la nivelul conducerii maternității indiferent de rezultatele anchetei polițiștilor.

”Adevărul va ieși la iveală. Am mare încredere în Poliția Română care are deja înregistrată o plângere pe rol și după ce ancheta lor se va fi încheiat noi vom continua cu ancheta administrativă a Consiliului Județean și cu siguranță lucrurile vor fi schimbate la «Elena Doamna». Nu voi vorbi mai mult pentru a nu mă antepronunța, în schimb, cu siguranță, mai devreme sau mai târziu, dacă există vinvoați, ei vor fi relevați, tot ce înseamnă vină din partea lor sau a managementului se va plăti și nu se va mai repeta vreodată în viitor acolo un asemenea eveniment trist“, a spus Cristian Adomniței.

Echipă de control a MS, condusă de secretarul de stat Dorel Săndesc, a ajuns, luni, la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie "Elena Doamna" din Iaşi.

Poliţiştii ieşeni fac cercetări la Maternitatea "Elena Doamna" după ce tatăl unui bebeluş mort imediat după naştere în unitatea sanitară a depus plângere la Poliţie, acuzând că soţia sa nu a primit îngrijirile medicale necesare.

Potrivit poliţiştilor, plângerea bărbatului nu vizează un medic anume, ci faptul că personalul medical al unităţii ar fi acţionat prea târziu în cazul naşterii soţiei sale.

Tatăl bebeluşului mort la naştere declara că, în noaptea de 8 spre 9 septembrie, cu câteva ore înainte ca soţia sa să nască, în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor. De asemenea, bărbatul a mai spus că în noaptea dinaintea decesului copilului său soţia a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul.

”Nu vreau să aduc acuze nefondate niciunui doctor din spital, în schimb vreau să aduc acuze spitalului, conducerii spitalului, pentru că nu s-au luat toate măsurile de siguranţă. Nu este normal ca un copil să intre viu în spital şi să iasă mort. Am făcut două apeluri la 112. Le-am cerut pe la ora 4.00 dimineaţă să trimită o ambulanţă, menţionând că în spital nu este niciun medic de gardă, niciun asistent pe holurile spitalului. Triajul era închis, cu cheia pusă pe uşă. Am intrat în pavilion, nu era absolut nimeni”, spunea Constantin Ciobanu, tatăl bebeluşului mort la maternitatea din Iaşi.

Pe de altă parte, conducerea spitalului susţinea că soţia bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, respingând acuzaţiile că femeia nu ar fi primit îngrijirile medicale necesare.

”Există la foaia de observaţie cele patru trasee de cardiotocografie (prin care sunt monitorizate bătăile inimii fătului – n.r.) la orele 0.30, 2.40, 4.50 şi 5.55. Inclusiv medicul de neonatologie s-a dus să discute cu pacienta la ora 2.00 şi a fost văzută în continuare din două în două ore, până dimineaţă, când doctoriţa Doina Iancu a dat acordul pentru cezariană“, preciza medicul Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii ”Elena Doamna” din Iaşi.

Soțul femeii spunea însă că de când a ajuns la spital niciun medic nu i-a consultat soţia timp de câteva ore, ba mai mult, toţi ar fi apărut în spital a doua zi dimineaţă.

Maternitatea ”Elena Doamna” din Iaşi a declanşat o anchetă în acest caz, pentru a stabili dacă este vorba de culpă medicală.

“În acest moment se desfăşoară ancheta internă a spitalului referitor la acest caz. Suntem alături de familie şi îi sprijinim în durerea suferită, dar relaţiile despre confidenţialitatea medicală si particularităţile cazului le poate furniza numai directorul medical. Aşteptăm rezultatele finale ale necropsiei”, afirma purtătorul de cuvânt al maternităţii, medicul Mădălina Nour Ciuhodaru.

Acest caz este anchetat și de Colegiul Medicilor.

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...
Ultima oră
Pe aceeași temă