10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul Sănătății poate cumpăra până trei milioane de doze de vaccin antigripal

Ministerul Sănătății poate cumpăra până trei milioane de doze de vaccin antigripal

Ministerul Sănătății va putea achiziționa până la trei milioane de doze de vaccin antigripal, după finalizarea primei etape a campaniei de vaccinare, care începe în 15 noiembrie, relatează Mediafax.

Secretarul de stat Dorel Săndesc a declarat, la conferinţa "Campania de informare privind gripa", organizată de agenţia Mediafax, la iniţiativa OMS România, că Ministerul Sănătăţii doreşte să crească participarea populaţiei la campania de vaccinare, întrucât utilitatea ei este indiscutabilă.

"Gripa reprezintă o mare provocare, pentru că este o problemă majoră de sănătate publică. Cifrele confirmă acest lucru. Milioane de oameni, mai exact trei milioane pe an, fac forme severe şi există şi un număr important de persoane care decedează, până la jumătate de milion pe glob. (…) E o problemă reală şi primim cazuri într-o formă gravă, severă, care pun în pericol viaţa pacienţilor", a spus secretarul de stat.

Săndesc a subliniat că prevenţia este extrem de importantă, precizând că, anul acesta, Ministerul Sănătăţii a încheiat procedura de licitaţie pentru 500.000 de doze de vaccin, care vor fi direcţionate, din a doua parte a lunii noiembrie, către cabinetele medicilor de familie. Secretarul de stat a mai spus că bugetul total alocat a fost de şapte milioane de lei.

"Am făcut un contract cadru multianual, astfel încât acum avem asigurată aprovizionarea a până la trei milioane de doze şi flexibilitatea achiziţionării. Acum avem 500.000 de doze şi, dacă va fi o deschidere a populaţiei, vom putea suplimenta. Acest efort este făcut pentru a oferi gratuit aceste vaccinuri unor categorii de risc: copii de la şase luni la cinci ani, gravide şi persoane vârstnice, la care se adaugă personalul medical, expus prin natura profesiei", a adăugat Dorel Săndesc.

Secretarul de stat a precizat că acest program nu se poate derula fără sprijinul medicilor de familie.

"Prevenţia este importantă, iar vaccinarea este esenţială, alături de celelalte măsuri de igienă: spălatul pe mâini şi evitarea contactului cu zonele aglomerate, în perioadele de epidemie", a adăugat secretarul de stat.

Directorul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, Gheorghe Peltecu, a declarat că gravidele trebuie să înţeleagă că trebuie să fie vaccinate, pentru fac parte din populaţia la risc.

"Ca obstetrician, ca preşedinte al Comisiei de obstetrică-ginecologie a Ministerului Sănătăţii, mesajul este că gravidele trebuie vaccinate şi convinse să se vaccineze", a spus Peltecu.

Conferinţa organizată de Mediafax, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, marchează lansarea şi în România a "Campaniei de informare privind gripa", iniţiativă lansată în Europa, în fiecare an, în data de 30 octombrie.

În cadrul evenimentului sunt abordate teme precum: strategia Ministerului Sănătăţii privind imunizarea populaţiei prin administrarea vaccinului antigripal, obiectivele şi planul acţiunilor de informare ale OMS cu privire la importanţa vaccinării, vaccinarea gravidelor împotriva gripei, rolul medicului de familie în informarea privind importanţa vaccinării şi monitorizarea persoanelor aflate în grupele de risc, accesul populaţiei la vaccinuri, informarea medicilor privind tipul de vaccin anti-gripal ce va fi administrat înainte sezonului gripal 2014-2015, informaţii de interes pentru populaţie privind riscurile pe care le implică gripa, comunicarea eficientă privind vaccinarea antigripală.

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă