6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: o substanţă cu rol antibiotic din nas poate anihila superbacteriile

Studiu: o substanţă cu rol antibiotic din nas poate anihila superbacteriile

Oamenii de ştiinţă din Germania au descoperit o bacterie ascunsă în căile nazale care produce un compus antibiotic ce poate ucide mai mulţi agenţi patogeni periculoşi, inclusiv superbacteria stafilococului auriu rezistent la meticilină (MRSA).

Descoperirea aflată în stadiu incipient, prezentată în revista Nature, ar putea duce cândva la dezvoltarea unei noi clase de medicamente antibiotice pentru a lupta împotriva bacteriilor rezistente la medicamentele actuale împotriva infecţiilor, au declarat cercetătorii citaţi deagenţia Reuters. Pe lângă faptul că este un punct focal pentru multe infecţii virale, cavitatea nazală este, de asemenea, un ecosistem bogat în circa 50 de specii diferite de bacterii, a declarat în cadrul unui briefing telefonic conducătorul cercetării Andreas Peschel de la Universitatea din Tuebingen. 

"(Acesta este) motivul pentru care ne-am uitat la sălaşul acestui organism aparte. (Şi) ne-a condus la unele descoperiri foarte neaşteptate şi interesante care pot fi foarte utile în căutarea de noi concepte pentru dezvoltarea de antibiotice", a spus specialistul, potrivit Agerpres. Cele mai multe antibiotice descoperite şi dezvoltate până acum au fost izolate din alte bacterii din sol sau din ale medii unde acestea trăiau, dar cercetătorii consideră că această descoperire scoate în evidenţă valoarea microbiomului uman ca o potenţială nouă sursă de antibiotice. 

"Corpul uman are o mulţime de nişe ecologice diferite", a spus Peschel. "Poate că acesta este tocmai locul potrivit pentru a căuta noi antibiotice umane", a afirmat acesta. "Lugdunin este un exemplu pe care am fost în măsură să-l caracterizăm. Suntem siguri că vor fi descoperite şi altele", a spus specialistul. Atribuind numele 'Lugdunin' noii descoperiri, cercetătorii au spus că acesta este primul exemplu cunoscut al unei noi clase de peptide antibiotice. 

 Lugdunin este produs de bacteria 'Staphylococcus lugdunensis' (S. lugdunensis), care ''locuieşte'' în nară. În experimentele pe şoareci, echipa lui Peschel a arătat că această bacterie este capabilă să trateze în mod eficient o infecţie a pielii cauzată de bacteria Staphylococcus aureus (S.aureus), despre care se ştie că poate provoca infecţii grave şi suprainfecţii. De asemenea, ei au descoperit că Lugdunin a fost eficient şi împotriva unei game largi a aşa-numitelor bacterii gram-pozitive, inclusiv a tulpinilor de stafilococ auriu rezistent la meticilină (MRSA).

Cercetătorii au analizat apoi tampoane nazale de la un număr de 187 de pacienţi spitalizaţi şi au constatat că dintre cei care au avut pe căile nazale bacteria S. lugdunensis, numai 5,9 la sută aveau şi o potenţială infecţie cu bacteria S. aureus. Dintre cei fără bacteria S. lugdunensis pe căile nazale, la un procent de 34,7 la sută a fost descoperită bacteria S. aureus. Acest lucru sugerează că, în nasul uman, bacteria S. lugdunensis ajută la menţinerea în adormire a bacteriei S. aureus, au remarcat cercetătorii. 

Peschel a subliniat faptul că cercetarea este într-un stadiu foarte incipient iar echipa va avea nevoie de mulţi ani de studiu, care la modul ideal ar trebui să se desfăşoare în asociere cu o companie farmaceutică, înainte ca un potenţial nou medicament antibiotic să poată fi dezvoltat şi testat în cadrul unor studii clinice.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă