13.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialNereguli la Maternitatea Botoşani: Femei la menopauză de cinci-şase ani diagnosticate cu...

Nereguli la Maternitatea Botoşani: Femei la menopauză de cinci-şase ani diagnosticate cu imineţă de avort

În urma controalelor făcute de reprezentanții Casei județene de Asigurări de Sănătate și ai DSP Botoșani, s-au descoperit mai multe nereguli, între care femei la menopauză de cinci-şase ani diagnosticate cu imineţă de avort sau paciente internate cu un diagnostic, dar analize făcute pentru alte boli, informează Mediafax.

Verificările reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate și ai Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani la unităţile sanitare din judeţ au avut loc în perioada 5-30 mai, în baza unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În urma controalelor, la Matenitatea Botoşani din cadrul Spitalului Judeţean au fost descoperite mai multe nereguli.

Potrivit directorului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani, Costel Lupaşcu , deficiențele sunt de ordin organizatoric și privesc circuitul pacienţilor, precum și criteriile de internare a acestora.

"Internările la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Județean «Mavromati» din Botoșani nu se fac în conformitate cu prevederile legale. Marea majoritate a internărilor se fac prin camera de gardă deşi sunt două ambulatorii de specialitate care ar putea să aibă zilnic 56 de consultaţii, ori o medie a consultaţiilor este de 15 pacienţi. Am descoperit şi unele lucruri ciudate, cum ar fi că se internează paciente cu un diagnostic, dar analizele sunt făcute pentru alte boli, se internează femei la menopauză de cinci-şase ani şi diagnosticul este de iminenţă de avort, se internează femei cu sângerări şi li se face Testul Papnicolau. Internările nu respectă deloc criteriile de internare. E dezastru acolo!", a declarat Costel Lupaşcu.

Directorul CJAS Botoşani a menționat că neregulile au fost comunicate conducerii Spitalului Judeţean, urmând să fie date sancţiuni financiare care vor consta în tăierea unui procent din contract. El a precizat că urmează să se stabilească despre ce procent va fi vorba.

De asemenea, au fost verificate secţiile ORL şi Chirurgie plastică şi reparatorie de la Spitalul Judeţean "Mavromati" Botoşani, unde nu au fost descoprite nereguli.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean "Mavromati" Botoşani, Viorel Iliuţă, a declarat, luni, că nu au fost găsite elemente care să indice faptul că s-ar fi făcut fraude pe cele trei secţii verificate, respectiv ORL, Obstetrică şi Ginecologie şi Chirurgie plastică şi reparatorie.

Conform sursei citate, cei care au făcut controlul s-au abătut de la tema propriu-zisă și au găsit motive pentru a sancţiona unitatea medicală.

"Aşteptăm să vedem ce document avem, ce semnăm şi ce nu semnăm. Controlul de la Minister şi Casa Naţională a vizat dacă există fraude în sistemul de la Botoşani pe cele trei secţii. Răspunsul meu este că nu există fraude. Asta a fost tema controlului. A, că cineva vrea să se scarpine şi să găsească şi alte elemente în afara temei de control, asta e altă discuţie… Fiecare greşeală de pe o foaie, omisiuni, lucruri necompletate ca să se încerce să se amendeze spitalul, sigur că putem vorbi multe şi nevrute. Ceea ce a fost pe subiectul controlului, eu nu ştiu să fi avut vreun prejudiciu", a declarat Viorel Iliuţă.

Acesta a adăugat că la Spitalul Judeţean nu există niciun element care să indice fraudarea sistemului sau a fondului unic al asigurărilor de sănătate.

În luna aprilie, Spitalul Județean din Botoșani a fost din nou sancţionat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, în urma unui control făcut în baza unor reclamații. Verificările au a scos la iveală faptul că trei medici nu și-au respectat obligațiile față de pacienți și nu au eliberat rețete la externare.

Atunci, unitatea sanitară a fost sancționată cu 1% din valoarea contractului pe luna noiembrie 2013, aferentă verificărilor, reprezentând aproximativ 63.000 de lei.​

Cele mai citite

Premierul a sesizat că plătim aceeași bani pentru cantități mai mici și cere sancțiuni pentru comercianți

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că urmează să fie elaborată o reglementare în baza căreia producătorii vor fi obligaţi să semnaleze vizibil pe ambalaj, în...

Cîțu insistă să-l cheme pe Ciolacu la o dezbatere pe teme economice

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) îl cheamă cu insistență pe premierul Marcel Ciolacu (PSD) la o dezbatere pe teme economice. În prezent, Cîțu este senator...

Ciolacu laudă primarii și președinții de Consilii Județene pentru stabilitatea țării

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că stabilitatea este asigurată de primari și președinții de Consilii Județene, nu de premieri, care se schimbă frecvent. Șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă