15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialNicolae Bănicioiu propune înființarea unui program naţional de îngrijire a prematurilor

Nicolae Bănicioiu propune înființarea unui program naţional de îngrijire a prematurilor

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a solicitat Agenţiei Naţionale de Programe să analizeze posibilitatea ca, începând de anul viitor, să existe un program naţional de îngrijire a nou-născuţilor prematuri.

Solicitarea a apărut în contextul în care organizația Salvați Copiii România a semnalat, într-o scrisoare deschisă către ministrul Sănătății, că anul acesta există riscul ca mortalitatea infantilă să crească pentru prima dată în ultimii 20 de ani, din cauza lipsei de fonduri cu care se confruntă maternitățile.

În momentul de față, cele mai multe maternități și secții de neonatologie din țară au cheltuit integral banii din Programul național de sănătate a mamei și copilului, astfel încât, pentru consumabile, urgențe și întreținerea aparatelor medicale, depind de bugetele spitalelor, însă și aceste fondurile sunt insuficiente sau pe terminate. Medicii așteaptă cu speranță rectificarea bugetară, pe care însă Guvernul o amână în mod repetat.

Înființarea unui program național de îngrijire a nou-născuţilor prematuri ar ajuta la monitorizarea exactă a fondurilor alocate pentru maternități. În prezent, nici Ministerul Sănătății, nici Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu știu care este bugetul total alocat maternităților și secțiilor de neonatologie din țară, din cauza calcului prea complicat din spate.

Ministerul Sănătății furnizează bani pentru maternități prin două programe naționale (Programul de sănătate a femeii și copilului și Programul pentru pacientul critic). Doar că cele două programe nu sunt destinate exclusiv maternităților și secțiilor de neonatologie, ci și altor departamente (de exemplu, pediatrie, în cazul primului, sau terapie intensivă adulți, în cazul celui de-al doilea program). Pe lângă sumele acestea, Casa Națională acoperă restul de fonduri prin sistemul DRG sau prin decontarea tarifului/zi de spitalizare.

”Practic, toți reprezentanții autorităților ne-au explicat că singura cale prin care putem face rost de bugetul total alocat ar fi cea empirică -€“ să cerem aceste date fiecărei maternități și secții de neonato din țară”, au explicat pentru România liberă reprezentanții organizației Salvați Copiii.

Câteva exemple de maternități sunt însă elocvente pentru a observa că bugetul din 2014 este cu mult mai mic decât cel din 2013. Maternitatea Cantacuzino din București a primit în 2014 un buget de 72.000 de lei pentru îngrijirea nou-născuților, în timp ce în 2013 a beneficiat de 200.000 de lei. Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a primit anul acesta 78.000 de lei, în timp ce anul trecut a dispus de 341.000 lei.

„Există riscul producerii în România a unei crize umanitare în rândul copiilor. Și nu din cauze naturale, ci, concret, prin acțiunea Guvernului de a reduce drastic bugetele anuale pentru îngrijirea acestor copii, cât și prin întârzierea nepermisă a rectificării bugetare pentru anul 2014, care blochează astfel finanțarea corespunzătoare”, a avertizat organizația Salvați Copiii România într-un comunicat oficial.

Nicolae Bănicioiu a recunoscut, într-un comunicat oficial, că Ministerul Sănătăţii s-a confruntat anul acesta cu ”o serie de situaţii” în cazul programelor de sănătate deoarece în proiectul de buget întocmit anul trecut de conducerea MS de la acea dată, fondurile alocate programelor naţionale de sănătate au fost insuficiente.

Ministrul a promis că va solicita suplimentarea fondurilor destinate funcţionării programelor naţionale de sănătate la rectificarea bugetară care va fi realizată la sfârşitul lunii, inclusiv pentru componenta de îngrijire nou-născuţi prematuri.

Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă