16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialO maternitate din Iași cere schimbarea legislației privind avorturile

O maternitate din Iași cere schimbarea legislației privind avorturile

Conducerea Maternității „Cuza Vodă” din Iași cere schimbarea legislației privind avorturile din România, după ce o femeie a cerut ca fătul de 22 de săptămâni, neviabil, să îi fie dat pentru înhumare, deși legea și protocolul spitalului prevedeau că acesta trebuia incinerat, informează Mediafax.

Conducerea Maternității „Cuza Vodă" din Iași susține că a fost nevoită să returneze familiei un făt de 22 de săptămâni pentru înhumare, după ce a fost reclamată la Ministerul Sănătății și la Direcția de Sănătate Publică, deși legislația precizează că, în astfel de cazuri, nu se eliberează certificate de deces, iar rămășițele fătului se incinerează.

Potrivit reprezentanților conducerii unității medicale, o femeie de 30 de ani, din Bacău, însărcinată în 22 de săptămâni, a fost transportată la Iași săptămâna trecută, cu hemoragie puternică. Medicii ieșeni au descoperit că femeia suferea de „placentă previa", situație în care placenta acoperă total sau parțial din deschiderea colului uterin. Astfel, medicii au considerat că a fost necesară o intervenție chirurgicală de urgență.

Citește și: Afacerea mamelor surogat din SUA

„A fost extras un avorton neviabil de 480 de grame. Am avut apoi surpriza ca familia să ne ceară acel avorton, ca să fie înhumat“, a declarat managerul Maternității „Cuza Vodă”, profesorul doctor Mircea Onofriescu.

Legislația statelor UE prevede că, în cazul în care copilul este născut mai devreme de 24 de săptămâni, acesta trebuie incinerat, însă managerul maternității susține că familia a cerut insistent ca fătul să fie returnat pentru înhumare și a depus plângere la Direcția de Sănătate Publică și la Ministerul Sănătății în acest sens.

„Am fost reclamat că nu am acordat dreptul de înhumare a acestui avorton. Legea din România consideră avort tot ce este născut sub 28 de săptămâni, iar până la 37 de săptămâni vorbim de nașteri premature. Ne-am aliniat la cele mai stricte criterii și considerăm avort sub 24 de săptămâni. În acest caz nu am putut elibera un certificat constatator de deces și știam că nu se poate face o înhumare fără el“, a adăugat managerul.

Citește și: O femeie de 27 de ani cu lupus și-a pus viața în pericol, după ce a refuzat să avorteze, la sfatul pastorului

Acesta susține că legislația nu este suficient de clară în ceea ce priveşte cine are dreptate în astfel de cazuri, pentru că legea care spune că fătul sub 24 de săptămâni trebuie incinerat se contrazice cu un ordin dat de Ministerul Sănătății în 2012, în care se precizează că, odată extras din organismul matern, indiferent de vârsta de gestație, fătul este declarat viu dacă dă semne de viață.

În contextul situaţiei cu care s-a confruntat, conducerea Maternităţii „Cuza Vodă" solicită armonizarea legislaţiei privind avorturile.

Cele mai citite

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă