8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialO nouă explicație în cazul bebelușului mort la maternitatea din Iași

O nouă explicație în cazul bebelușului mort la maternitatea din Iași

Medicul ginecolog desemnat de Ministerul Sănătăţii să realizeze un raport medical în cazul bebeluşului mort la Maternitatea "Elena Doamna" Iaşi spune că mama copilului avea diabet gestaţional şi macrosomie fetală, iar în astfel de situaţii decesul fătului este "frecvent întâlnit şi uneori aşteptat", relatează Mediafax.

"Este un lucru frecvent întâlnit și uneori așteptat în cazul gravidelor, cum este aceasta (n.r. – mama bebeluşului declarat mort), diagnosticate cu diabet gestațional și macrosomie fetală (n.r. – boala bebelușilor giganți). Decesul este imprevizibil, poate să survină în orice moment, fără posibilități de evaluare. Adică nu poți să spui că fătul va muri în 24 de ore decât în situații de spitalizare și urmărire continuă a sarcinii, ceea ce, din păcate, la noi în țară nu se poate face", a declarat luni, medicul Nicolae Cernea.

Acesta a precizat că a analizat doar componenta medicală, respectiv cauzele care au determinat decesul bebelușlui, ancheta la nivel administrativ fiind realizată de către alte instituții.

Nicolae Cernea a spus, referitor la faptul că medicii ar fi interpretat la ecografie bătăile inimii femeii ca fiind ale bebeluşului, că aparatele din spital au adunat pulsul aortei mamei cu cel al vaselor iliace, care a fost confundat de către doctori cu pulsul fătului.

El a adăugat că dacă spitalul ar fi fost dotat cu aparatura mai performantă, această confuzie nu s-ar fi produs.

"Există situații în care aparatele înregistrează niște mișcări din organism și circuitul sângelui în vase. Mai mult, apare frecvent situația de sumare a pulsului aortei mamei cu cel al vaselor iliace, înregistrate aproape simultan, care dau acele 120-140 de bătăi pe minut, dublu decât pulsul mamei. Aparatele înregistrează concomitent cele două vase: aorta și vasele iliace și apar astfel de artefacte. Pe aparate mai moderne și sofisticate, pe care nu le avem în țară, nu s-ar fi produs o astfel de confuzie", a precizat doctorul Nicolae Cernea.

El a mai spus că, deși astfel de artefacte produse de aparatura medicală sunt comune, în acest caz nu au putut fi probate fiindcă softul ecografului din Maternitatea "Elena Doamna" s-a blocat în seara respectivă.

"Aparatele sunt extrem de utile, dar vechi, și asta au înregistrat. Se întâmplă frecvent. Situația particulară e că nu au avut la dispoziție un ecograf, fiindcă s-a blocat softul și trebuia să vină cineva să îl deblocheze. Pe de altă parte faptul că persoana era destul de grăsuță, având 95 de kilograme la 1,5 metri, nu s-ar fi putut auzi bătăile de inimă ale copilului cu urechea. A fost un cumul de factori negativi", a afirmat Nicolae Cernea.

El a mai spus că dacă s-ar fi comunicat eficient cu familia, "nu se mai ajungea la această explozie în presă absolut justificată".

"Noi trebuie să explicăm familiei o situație neplăcută și o oră-două, ca să înțeleagă că acestea sunt posibilitățile pe care le avem, chiar dacă uneori oamenii nu vor înțelege. Ancheta însă continuă, chiar și la Colegiul Medicilor, și se va ajunge la o concluzie, eu am realizat doar raportul medical", a adăugat Nicolae Cernea.

Medicul a dat asigurări că situația de la maternitatea ieşeană "nu va trece ascunsă pe sub preș", precizând că în cazuri similare sancțiunile au constat în suspendarea din gărzi a celor responsabili, diminuarea salariilor, oprirea de la promovare pentru o anumită perioadă de timp, dar nu s-a ajuns niciodată la desfacerea contractului de muncă.

Analiza realizată de doctorul Nicolae Cernea a fost trimisă Ministerului Sănătății, care va întocmi un raport după finalizarea tuturor anchetelor în acest caz.

Şi Comisia de malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași a solicitat, joi, dată fiind complexitatea cazului, efectuarea unei expertize medicale, fiind tras la sorți profesorul Florin Stamatin de la Cluj.

"Deocamdată nu s-au discutat detaliile cu privire la sosirea profesorului la Iași. Demersul se va face pe cale oficială, ceea ce înseamnă că va mai dura câteva zile pentru că nu poate fi anunțat telefonic, ci prin documente oficiale. Dacă va fi de acord să realizeze expertiza atunci se vor discuta aspectele legate de onorariul său. Expertiza poate fi gratuită doar dacă medicul acceptă să lucreze pro bono. Practic mai sunt o serie întreagă de pași pe care trebuie să îi efectuăm, nu pot estima când se va finaliza ancheta", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, Lucian Indrei, directorul DSP Iași.

Joi, Lucian Indrei preciza că legislația în vigoare stipulează că un expert medical trebuie să fie plătit de persoanele care au depus plângerea, în cazul acesta părinții copilului decedat, iar onorariul va fi cuprins între 2.000 și 4.000 de lei.

Legiștii au stabilit în cazul bebelușului declarat mort la naștere, în 9 septembrie, la Maternitatea ”Elena Doamna” din Iași, că fetiţa murise cu peste 24 de ore înainte de naștere, în uterul mamei, deși medicii susțineau că femeia fusese monitorizată permanent, iar copilul avea o evoluție bună.

Săptămâna trecută, directorul medical al Maternității "Elena Doamna" din Iaşi, Răzvan Socolov, spunea că medicii care au consultat-o pe mama copilului mort ar fi interpretat, la ecografie, bătăile inimii femeii ca fiind ale bebeluşului, aceasta putând fi explicaţia pentru faptul că s-a crezut că fetiţa trăieşte şi a murit la naştere.

Bebelușul a fost declarat mort la naștere, în noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar tatăl acestuia declara că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.

De asemenea, bărbatul mai spunea că în noaptea dinaintea decesului copilului soţia sa a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul, și că medicii ar fi ajuns la spital după ora 03.00 noaptea, după ce timp de câteva ore femeia a fost lăsată singură.

Pe de altă parte, conducerea Maternității ”Elena Doamna” susţinea că soţia bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, iar ”monitorizarea a arătat evoluție bună a mamei și a fătului și nedeclanșarea nașterii".

Într-un comunicat de presă transmis în 12 septembrie de conducerea Maternității "Elena Doamna", prin directorul medical Răzvan Socolov, se preciza că pacientei i s-a făcut monitorizare clinică și cardio-tocografică, iar în primele zece ore de la internare "monitorizarea a arătat evoluție bună a mamei și a fătului și nedeclanșarea sarcinei".

"Există la foaia de observaţie cele patru trasee de cardiotocografie (prin care sunt monitorizate bătăile inimii fătului – n.r.) la orele 0.30, 2.40, 4.50 şi 5.55. Inclusiv medicul de neonatologie s-a dus să discute cu pacienta la ora 2.00 şi a fost văzută în continuare din două în două ore, până dimineaţă, când doctoriţa Doina Iancu a dat acordul pentru cezariană", susținea medicul Răzvan Socolov.

După acest caz, Corpul de control de la Ministerul Sănătății a declanșat o anchetă la Maternitatea ”Elena Doamna", verificările fiind încă în desfășurare.

În paralel, Poliția Iași face cercetări în acest caz după ce tatăl bebeluşului a depus plângere, acuzând că soţia sa nu a primit îngrijirile medicale necesare, iar personalul medical al unităţii ar fi acţionat prea târziu în cazul naşterii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă