15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGuvernul ignoră avertismentele asociaţiilor de pacienţi şi aprobă noua procedură pentru stabilirea...

Guvernul ignoră avertismentele asociaţiilor de pacienţi şi aprobă noua procedură pentru stabilirea prețului la medicamente

Guvernul a adoptat Hotărârea referitoare la noua metodologie de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România. Decizia survine în contextul în care asociaţiile de pacienţi au atras atenția că, prin noul mod de calcul al preţurilor la medicamente, românilor le este pusă viața în pericol.


Citeşte şi: Pacienţii din România, prin vocea celor mai importante asociaţii care îi reprezintă, solicită retragerea urgentă a noii metodologii de calcul al preţurilor medicamentelor. Această metodologie ar încălca dreptul pacientului din România de a-i fi ocrotită sănătatea de către stat, precum şi iniţierea unui proces consultativ autentic cu pacienţii români. Aceştia acuză faptul că noile mecanisme de calcul al preţurilor, prevăzute prin proiectul de hotărâre de guvern care urmează să reglementeze scăderea preţului la medicamente, îi vor lăsa fără tratament, într-un cadru în care accesul la terapia medicamentoasă este oricum limitat. 

Executivul susţine însă că astfel va exista mai multă stabilitate și predictibilitate cadrului legislativ și economic în privința medicamentelor eliberate pe bază de reteță. “Pentru a asigura accesul pacienților la tratament și pentru a se evita o nouă criză a medicamentelor, în cazul produselor al căror patent a expirat (off-patent) se va realiza o ieftinire în trepte a acestora. De la 1 aprilie 2017 se va aplica o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent), de 10% în al doilea an și de 15% în al treilea an” – se menţionează într-un comunicat de presăPentru restul medicamentelor prescrise cu rețetă, procedura de calculare a prețului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preț european dintr-un coș de 12 țări.

O a doua prevedere a Hotărârii de guvern se referă la introducerea unei metode diferite de calcul a prețului pentru medicamentele esențiale din lista stabilită de Organizația Mondială a Sănătății, care sunt compensate 100% în România. Prin această nouă metodologie, Ministerul Sănătății încearcă să prevină dispariția de pe piață a medicamentelor esențiale. Majoritatea acestor medicamente sunt ieftine, peste 50% din ele având prețuri sub 50 de lei. Sunt medicamente destinate unor afecțiuni frecvente, cum ar fi cele de inimă sau cancerul. Fiind vorba de medicamente compensate 100%, pacienții nu vor trebui să plătească nimic în plus.

Adoptarea acestei Hotărâri vine după ce Ministerul Sănătății a organizat dezbateri publice cu toți factorii implicați. Astfel, în urma consultării publice, Ministerul a decis să includă pe lista de medicamente esențiale și vaccinurile și produsele de plasmă și sânge. “Ambele categorii de produse sunt considerate de Organizația Mondială a Sănătății produse finite pentru care procesul de fabricație este extrem de dificil. Existau deja sincope în aprovizionarea cu aceste produse și de aceea Ministerul Sănătății a considerat că este esențial ca pacienții să aibă acces la aceste produse, având în vedere că se adresează fie unei populații foarte mari (vaccinurile), fie unor pacienți critici din spitale (produsele de plasmă și sânge)” – se mai arată în comunicatul de presă al Executivului.

Radu Gănescu, preşedintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a declarat pentru România Liberă că, la acest moment, pacienţii nu au nici un avantaj prin această modificare de preţuri, “adică credem că, din punctul nostru de vedere, al asociaţiilor de pacienţi, accesul la medicamente va fi şi mai limitat în viitor”.

Dosarele privind noile prețuri se vor depune în decurs de 30 de zile de la adoptarea acestei Hotărâri de guvern, procesul de corecție a prețurilor finalizându-se la 1 martie 2017, urmând ca prețurile medicamentelor să intre în vigoare la 1 aprilie 2017.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă