15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialO nouă serie de erori la cardul de sănătate

O nouă serie de erori la cardul de sănătate

Luni dimineaţa, medicii întâmpină noi dificultăţi în accesarea serverelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru validarea reţetelor pacienţilor şi a biletelor de trimitere către consultaţii de specialitate, analize medicale sau internări. Operaţiunile de accesare a cardurilor de sănătate au fost îngreunate timp de trei zile şi săptămâna trecută.

http://siui-monitor.ro/

Asociaţiile profesionale ale medicilor de familie cer explicaţii de la Casa de Asigu­rări de Sănătate (CNAS) despre  erorile sistemelor informatice ale instituţiei, care s-au agravat în ultima perioadă. Timp de trei zile, la sfârşitul săptămânii trecute, operaţiunile de validare a cardurilor de sănătate, dar şi prescrierea de către medici a reţetelor şi a biletelor de trimitere au fost îngreunate ore întregi, ca şi eliberarea reţetelor în farmacii sau procesarea documentelor de internare/externare în spitale.

Într-o adresă comună către conducerea Casei de Asigurări, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) atenționează că, pe lângă îngreunarea activității din cabinetele medicale și prelungirea timpului de așteptare pentru pacienți, există și riscul de a nu putea raporta în termen legal activitatea lunii august.

„Considerăm că sunt necesare asumarea responsabilității funcționării acestor sisteme informatice, recunoașterea oficială a acestor disfuncționalități, remedierea erorilor, precum și prelungirea timpului de raportare în aceste situații. Solicităm ca aceste veșnice probleme să nu mai creeze situații care să ducă la penalități, imputări sau neplata pentru activitatea efectuată în cabinete”, se menţionează în document.

Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache, a declarat pentru „România liberă“ că nu există blocaje în funcţionarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), pe baza căruia funcţionează cardul de sănătate. Augustus Costache a admis totuşi că pot fi unele disfuncţionalităţi în privinţa validării cardului de sănătate. Mai mult, oficialul de la CNAS a declarat pentru „România liberă“ că, în acest moment, nu pot fi puse în aplicare cele două contracte de mentenanţă câştigate de controversata firmă care a aparţinut omului politic Sebastian Ghiţă, SC Team Net International SA, din cauza contestării licitaţiei de către două dintre firmele participante, Hewlett-Packard SRL şi IT Capital Mana­gement SRL. Acestea au depus contestaţie iniţial la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi ulterior la Curtea de Apel.

În urmă cu două luni, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţa finaliza­rea ana­lizei ofertelor de mente­nanţă şi suport tehnic depuse pentru sistemul informatic al Cardului Naţional de Asigurări de Sănătate (CEAS) şi pentru Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) şi a decis că, pentru ambele contracte, câştigătoare este SC Team Net International SA.

Potrivit CNAS, desemnarea câştigătorului s-a făcut în urma aplicării criteriului de atribuire “preţul cel mai scăzut”, în condiţiile în care toate ofertele depuse au fost considerate admisibile, conform cerinţelor din caietul de sarcini. Pentru mentenanţa CEAS, oferta câştigătoare este de 14,8 mili­oane lei fără TVA (faţă de o valoa­re maximă estimată de 18,8 milioane lei fără TVA), iar pentru mentenanţa PIAS, oferta câştigătoare este de 7,5 milioane lei fără TVA (faţă de o valoare maximă estimată de 8,4 mili­oane lei fără TVA). Cele două contracte vor acoperi o perioadă de trei ani. Contractele vor avea ca obiect furnizarea serviciilor de help-desk, mentenanţă şi suport tehnic aferente componentei aplicative a sistemului informatic CEAS, respectiv furnizarea serviciilor de administrare, suport tehnic şi mentenanţă hardware pentru platforma PIAS.   

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă