20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialO sută de ieșeni au refuzat cardul de sănătate. Care este motivul

O sută de ieșeni au refuzat cardul de sănătate. Care este motivul

Aproximativ o sută de ieșeni au refuzat cardul de sănătate pe motiv că datele personale le-ar putea fi puse în pericol în momentul utilizării acestuia, informează Mediafax.

Reprezentanții CJAS Iași au declarat, însă, că nu există niciun risc cu privire la datele personale ale asiguraților, în condițiile în care pe card apar doar numele persoanei asigurate și un număr de identificare.

”Asigurații nu au invocat motive anume, cum am văzut că s-a întâmplat în alte județe în care cardul a fost respins din rațiuni religioase. Câțiva asigurați, mai puțin de o sută, au precizat că datele personale le-ar fi în pericol, aspect neadevărat din moment ce pe document apar doar numele asiguratului și numărul de identificare. Cardul este un proiect strategic și sănătos al CNAS care va pune o barieră în fața serviciile medicale neefectuate sau pentru cele raportate ilegal”, a spus Robert Dâncă, președintele CJAS Iași.

El a precizat că 408.000 de ieșeni au primit prin poștă cardul de sănătate, restul, până la 460.000, trebuind să îl ridice de la CJAS.

Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu pentru asiguraţi din 1 mai.

Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist. Operaţiunea de activare durează maxim 30 de secunde şi constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem.

Cardul, odată activat, va fi folosit de câte ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea şi apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

Persoanele care refuză cardul naţional de sănătate, din motive religioase sau de conştiinţă, vor prezenta, din 1 mai, o adeverinţă de asigurat, cu valabilitate de trei luni, atunci când beneficiază de asistenţă medicală, medicamente sau dispozitive medicale, potrivit proiectului Contractului cadru.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă