20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialOamenii din Corabia merg zeci de kilometri pentru a face tomografii, deşi...

Oamenii din Corabia merg zeci de kilometri pentru a face tomografii, deşi spitalul are tomograf nou

Locuitorii oraşului Corabia, situat în sudul judeţului Olt, sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri pentru a face tomografii, deşi spitalul din localitate are de câteva luni un nou aparat tomograf, achiziţionat cu fonduri europene, transmite corespondentul MEDIFAX. Tomograful, achiziţionat de Spitalul Corabia cu fonduri europene pentru policlinică, nu poate fi folosit decât de pacienţii unităţii medicale pentru că noul serviciu nu poate fi prins în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Olt din cauză că spitalul nu are angajat un radiolog cu normă întreagă.

În plus, spitalul nu poate efectua tomografii contra cost, deoarece s-ar încălca prevederile proiectului cu fonduri europene.

Managerul spitalului din Corabia, Cristian Filip, a declarat, pentru MEDIAFAX, că situaţia este cauzată de deficitul de medici de la nivelul unităţii. El a mai spus că tomograful este coordonat de o doctoriţă angajată cu jumătate de normă, care face naveta din Caracal, de la aproximativ 50 de kilometri. Tot la navetă sunt nevoiţi să apeleze şi oamenii din Corabia care, pentru a face tomografii, trebuie să meargă la Caracal, Slatina sau Craiova, pe distanţe de zeci de kilometri.

„Avem un singur medic cu jumătate de normă, doctoriţa Ionescu, care face tomografii. Am stabilit ca programul la tomograf să fie două zile pe săptămână, luni şi joi, după ora 13.00. Avem solicitări, nu a venit niciodată doctoriţa fără să facă tomografii. Într-o zi chiar s-au făcut nouă. Numai pacienţii internaţi pot face tomografii, pentru că nu avem contract cu CAS, din cauza lipsei unui medic. Doctoriţa Ionescu este angajata spitalului din Caracal şi vine doar câteva ore la Corabia. Conform proiectului, care a fost derulat cu fonduri europene, nu putem face cu bani”, a declarat pentru MEDIAFAX, Cristian Filip.

La Spitalul Corabia, tomografii se fac doar două zile pe săptămână, luni şi joi, şi doar pentru pacienţii unităţii medicale.

Reabilitarea ambulatoriului din Corabia s-a făcut cu fonduri europene şi a costat 5,5 milioane de euro, în proiect fiind cuprinsă şi achiziţionarea tomografului.

Aceasta nu este prima problemă pe care conducerea Spitalului Corabia o întâmpină, de la achiziţionarea aparatului tomograf. Chiar înainte de inaugurarea ambulatoriului, oficialii şi-au dat seama că aparatul nu încape pe uşă, fiind mai mare decât intrarea în unitatea sanitară. Tomograful comandat de pentru spital are 1,85 metri lungime şi 95 de centimetri lăţime, iar uşa Spitalului Orăşenesc Corabia avea 87 de centimetri. Mai mult, s-a constatat că încăperea nu era dotată corespunzător pentru examenul medical: lipseau uşile din plumb şi rampele de acces.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă