20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDescoperire: Cum afectează obezitatea memoria

Descoperire: Cum afectează obezitatea memoria

Persoanele obeze au o memorie mai proastă decât prietenii lor mai slabi, arată un studiu citat de BBC. Testul, efectuat pe 50 de persoane, a demonstrat că supraponderabilitatea este legată de o „memorie episodică” redusă sau de o mai slabă capacitate de a-şi aminti experienţe din trecut.

Studiul, iniţiat de un periodic din Marea Britanie, Quarterly Journal of Experimental Psychology, susţine că o memorie redusă a meselor recente ar putea duce la supraalimentaţie. Totuşi, alte aspecte ale memoriei, cum ar fi cunoştinţele generale, par să nu fie afectate.

Testele pe şobolani, realizate anterior acestui studiu, au demonstrat că o creştere masivă în greutate vine cu rezultate tot mai slabe la probele de memorie, dar la oameni rezultatele nu au fost chiar atât de tranşante, mai scrie BBC.

Citește și: Dr. Șerban Bălănescu: stilul de viaţă poate îmbolnăvi o inimă sănătoasă

Ultimele experimente au urmărit memoria episodică – banda video din mintea noastră – care ne ajută să ne amintim mirosul unei căni de cafea sau senzaţia de a ţine pe cineva de mână.

50 de persoane cu un indice de masă corporală (IMC) cuprins între 18 (care înseamnă sănătos) şi 51 (obezitate gravă) au participat la un test de memorie – similar cu căutarea unei comori. Au avut sarcina de a „ascunde” obiecte la diferite ore şi în diverse fişiere amplasate pe ecranul unui computer. Mai târziu au fost întrebaţi dacă-şi amintesc ce au ascuns, când şi unde. Rezultatele au demonstrat că scorul persoanelor obeze a fost cu 15% mai mic decât al celor slabe.

Dr.Lucy Cheke, de la Universitatea din Cambridge, a declarat pentru BBC, că „studiul sugerează că un IMC ridicat duce la o oarecare diminuare a vivacităţii memoriei, dar obezii nu au pierderi de memorie sau amnezie. Însă, pot avea o amintire redusă a ultimei mese, cu un impact mai puţin intens în minte, şi atunci le scade abilitatea de a controla cât de mult mănâncă mai târziu.”

Hormonii foamei joacă un rol extrem de important în cât de mult mâncăm, dar este deja recunoscut faptul că şi mintea are un rol cheie. S-a demonstrat deja că oamenii care se uită la televizor în timpul mesei mănâncă mai mult şi li se face foamei mai repede. Iar cei care suferă de amnezie vor mânca de mai multe ori într-o perioadă scurtă de timp.

Astfel, „este prea devreme să discutăm despre indicaţii, dar cu siguranţă am început să observăm mecanismele prin care se perpetuează obezitatea. De mult timp, specialiştii sfătuiesc populaţia să se concentreze asupra mâncării, dar asta e puţin ai greu de făcut dacă eşti deja supraponderal. Să sperăm că aceste noi cercetări vor duce la descoperirea unor metode de a ajuta oamenii”,a concluzionat  dr. Cheke, conform BBC.  

Cele mai citite

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...
Ultima oră
Pe aceeași temă