13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialOMS: Speranţa de viaţă a crescut cu 5 ani, din anul 2000

OMS: Speranţa de viaţă a crescut cu 5 ani, din anul 2000

Speranţa de viaţă pe plan mondial a crescut cu cinci ani între 2000 şi 2015, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), mai ales datorită progreselor înregistrate în Africa în ceea ce priveşte combaterea malariei şi a SIDA. Plusul de longevitate din ultimii 15 ani este cel mai semnificativ de după 1960, perioada în care lumea – în special Europa şi Japonia – a beneficiat de progresele socio-economice legate de reconstrucţia de după Al Doilea Război Mondial, a subliniat OMS. 

În medie, un copil născut în 2015 poate spera să trăiască 71,4 ani: mai mulţi ani în cazul femeilor (73,8 ani) decât în cel al bărbaţilor (69,1 ani), potrivit datelor publicate în Raportul anual al OMS, citat de Agerpres. S-au făcut progrese importante împotriva "maladiilor evitabile şi vindecabile", în special datorită lărgirii accesului la terapia antiretrovirală pentru a preveni infectarea cu HIV, a declarat directorul general al organizaţiei, Margaret Chan. 

În anii 1990, speranţa de viaţă a regresat pe plan mondial din cauza ravagiilor cauzate de SIDA în Africa. În pofida progreselor obţinute în cele mai sărace ţări, OMS a subliniat că există diferenţe semnificative între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare, în ceea ce priveşte speranţa de viaţă. 

Statisticile arată că o fată născută astăzi în Japonia are cea mai mare speranţă de viaţă: 86,8 ani. În cazul bărbaţilor, Elveţia oferă cel mai bun mediu, cu o durată medie de viaţă de 81,3 ani. Sierra Leone ocupă ultimul loc al clasamentului pentru ambele sexe, cu o medie de 50,8 ani pentru femei şi 49,3 ani pentru bărbaţi. 

Pentru o durată de viaţă mai mare, OMS a evidenţiat necesitatea unor măsuri precum reducerea numărului de fumători – în prezent sunt 1,1 miliarde pe plan mondial – şi asigurarea apei potabile pentru circa 1,8 miliarde de persoane care beau zilnic apă contaminată.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă