10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialOMS: Virusul Zika nu mai reprezintă o urgență sanitară globală, însă rămâne...

OMS: Virusul Zika nu mai reprezintă o urgență sanitară globală, însă rămâne o problemă de lungă durată

Virusul Zika nu mai reprezintă o urgență sanitară globală, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), vineri după amiază. Cu toate acestea, experţii sanitari avertizează că virusul rămâne o problemă sanitară de lungă durată, ca urmare a numărului ridicat de bebeluşi care s-au născut cu microcefalie, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.

„Răspunsul OMS este aici şi va rămâne într-o manieră extrem de robustă”, a declarat preşedintele direcţiei pentru urgenţe sanitare, Peter Salama.

Potrivit acestuia,  virusul Zika nu mai reprezintă o urgenţă sanitară globală ca urmare a răspunsului internaţional excelent, care a jucat un rol crucial în limitarea epidemiei în America Latină.

OMS a anunţat urgenţa sanitară încă din luna februarie, atunci când existau indicaţii că infectarea femeilor însărcinate poate duce la dezvoltarea unor malformaţii în fetuşi. În cazul adulţilor, virusul Zika se manifestă sub forma unei gripe, însă a fost asociat cu microcefalia în cazul nou-născuţilor infectaţi în timpul sarcinii.

În 20 iulie, Ministerul Sănătății preciza că riscul de transmitere a virusului Zika pe teritoriul României este la un nivel minim.

Cu toate acestea, cetățenii români care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika sunt sfătuiți să respecte o serie de măsuri, precum: utilizarea substanțelor anti țânțari (conform indicatii de pe eticheta lor); purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes: plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm; utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual; femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar; persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Cele mai citite

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

Ligia Deca nu crede că școlile pot efectua testare antidrog

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a subliniat miercuri că majoritatea şcolilor nu sunt dotate cu infrastructura necesară pentru a efectua testări antidrog în mod eficient. Deca...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă