10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialOMS recomandă homosexualilor să ia antiretrovirale pentru prevenirea HIV

OMS recomandă homosexualilor să ia antiretrovirale pentru prevenirea HIV

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă bărbaților gay să ia pastile antiretrovirale pentru prevenirea infectării cu HIV, în condițiile în care numărul de cazuri de SIDA a crescut îngrijorător în rândul homosexualilor, relatează Mediafax.

"Am constatat o explozie a epidemiei" pentru acest grup de risc, a declarat Gottfried Hirnschall, care coordonează departamentul HIV din cadrul OMS. În prezent, acest grup prezintă un risc de contaminare cu HIV de 19 ori mai mare decât populaţia generală. 
Reprezentantul OMS atribuie această evoluţie faptului că s-a produs o relaxare a campaniilor de prevenire şi a stării de îngrijorare în cadrul societăţii în raport cu SIDA.

În aceste condiții, OMS "recomandă cu fermitate bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale cu bărbaţi să aibă în vedere luarea de antiretrovirale ca metodă suplimentară de prevenire a infectării cu HIV".

În luna mai, autorităţile sanitare americane au recomandat folosirea antiretroviralelor ca metodă preventivă contra SIDA pentru toate grupurile de risc, mai ales pentru homosexuali, în speranţa de a reduce numărul cazurilor de infecţii noi, rămas neschimbat de aproximativ 20 de ani.

Administrarea unei pastile cotidiene ce combină două antiretrovirale, pe lângă folosirea prezervativului, ar putea scădea riscul de infectare cu HIV cu 20-25%, iar acest lucru ar însemna evitarea "unui milion de noi infecţii în cadrul acestui grup în 10 ani", potrivit OMS.

Recomandările OMS se concentrează pe grupurile de risc, precum transsexualii, deţinuţii, dependenţii de droguri, practicanţii prostituţiei, care reprezintă circa jumătate din noile contaminări anuale.

Graţie mai multor acţiuni, numărul acestor noi cazuri a scăzut totuşi cu peste o treime între 2001 şi 2012.

La sfârşitul anului 2013, aproximativ 13 milioane de persoane cu HIV beneficiau de tratamentul cu antiretrovirale. Dar, pentru Gottfried Hirnschall, această "luptă" este permanentă.

Guvernele au tendinţa de a privilegia campaniile de prevenţie pentru populaţia generală şi de a le neglija pe acelea care se adresează grupurilor de risc.

"Însă nimeni nu trăieşte în izolare", a adăugat el. Este în special cazul Africii subsahariene, unde trăiesc 71% dintre cele 35,3 milioane de persoane din lume care sunt infectate cu HIV, a precizat acelaşi expert OMS.

Aceste recomandări OMS au fost publicate cu câteva zile înainte de deschiderea, pe 20 iulie, la Melbourne, a Conferinţei internaţionale despre SIDA.

Cele mai citite

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă